:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Februar 20, 2019   20:16

0

30

Albanija, više od 1.000 policajaca za miting opozicije

Albanska policija rasporediće je više od 1.000 policajaca u centar Tiranu uoči protesta opozicije, čiji su polanici vratili skupštinske mandate, javljaju albanski mediji. Posle nereda proteklog vikenda, zapadni ambasadori pozivaju na uzdržavanje od nasilja.

Između 1.000 i 1.200 policajaca biće raspoređeno oko zgrada parlamenta i vlade u centru Tirane kako bi se sprečilo nasilje tokom najavljenog velikog protesta opozicije, najavljenog za četvrtak pre podne, javljaju albanski mediji.

Policija, koja je tokom pokušaja upada opozicionara u kancelariju premijera Edija Rame prošle sedmice, pozvala je pristalice opozicije da se uzdrže od nasilja, što su tokom poslepodneva učinili i predsednik Iljir Meta, kao i ambasadori nekoliko zapadnih država.

Demokrate su napuštanje parlamenta obrazložile lošim stanjem demokratije i vladavine prava u Albaniji, navodnom mrađom glasova, korupcionaškim aferama zvaničnika vlade Edija Rame i obesmišljavanjem parlamenta kao demokratskog foruma.

Miting u centru Tirane održaće se svega dan pošto su poslanici opozicije, predvođene demokratama Ljujzima Baše, vratili mandate i samim tim počeli bojkot parlamenta.

Opozicija ima 44 od ukupno 140 poslaničkih mesta u parlamentu, pa samim tim ne predstavlja ozbiljnu pretnju vladi Edija Rame, koju podržava 78 poslanika.

Poslanici opozicije su u nekoliko navrata napuštali parlament, ali se i vraćali u poslaničke klupe posle ubeđivanja zapadnih diplomata.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva