:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 25, 2019   11:18

0

170

Amfilohije: Istinska Evropa umrla je u Prištini

Na skupu posvećenom 20. godišnjici od NATO bombardovanja SRJ, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je rekao da istinska Evropa nije umrla, jer "nismo umrli mi koji smo je rodili". Mi smo svedoci onoga što se ovde desilo. To nije bila samo odbrana nas, već odbrana prave istinske hrišćanske Evrope, rekao je Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici istakao da je Balkan "temelj, osnova, srce Evrope i on je rodio hrišćansku Evropu".

"Ta Evropa je rađala sve ono što je istinsko i pravo u celokupnoj Evropi", rekao je Amfilohije, i naglasio da je ova Evropa koja se danas pojavila i poistovetila sebe sa Evropom samo jedan deo nje, i da ona nije istinska i prava hrišćanska Evropa, već njena negacija.

"Istinska Evropa, Evropa Svetoga Petra i Pavla, Evropa Franje Asiškog, Dantea, Šekspira i drugih velikih ljudi, sve do najvećeg Evropljanina našega vremena De Gola, umrla je u Prištini. Preko naših stradanja danas trijumfuje jedna druga Evropa! To je Evropa krstaških ratova, i ona sve što radi, radi u ime ljudskih prava", rekao je mitropolit.

Pojasnio je da su i krstaški ratovi vođeni u ime oslobađanja Groba Hristovog, a u isto vreme su oskrnavili Svetu Sofiju u Carigradu, prognali istočno romejskog cara i patrijarha iz Carigrada i postavili svoga vladara i patrijarha, i vršili nasilje u čitavoj Maloj Aziji do Jerusalima.

Naglasio je da je ta Evropa koja je sad trijumfovala, "a koju nažalost podržava i priznaje jedna grupa naših Crnogoraca, Evropa Napoleona, Musolinija i Hitlera".

Izvor: RTS

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva