:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Decembar 12, 2018   16:58

0

301

Amnestija za poslanike VMRO-DPMNE

Troje poslanika iz redova VMRO-DPMNE Sašo Vasilevski, Krsto Mukovski i Ljuben Arnaudov koji su glasala za ustavnu reviziju i promenu imena države u Severna Makedonija, a koji su bili optuženi za učešće u neredima u makedonskom Sobranju 27. aprila prošle godine, biće amnestirani novim Zakonom o amnestiji, prenosi makedonska televizija "Telma".

Danas je postignuta saglasnost o tekstu zakona o amnestiji koji treba da bude prihvaćen od strane sobranijskog organa za pomirenje, nakon ćega će ući u skupštinsku proceduru po skraćenom postupu.

Amnestija će biti selektivna i neće obuhvatiti organizatore i nasilnike u događajima 27. aprila prošle godine, dok će sudski proces biti nastavljen, ali sa prekvalifikacijom dela.

Ovim zakonom o amnestiji neće biti obuhvaćeni bivši ministar policije Makedonije i direktor Biroa za javnu bezbednost tokom nereda u Sobranju, Mitko Čavkov kao i njegova tri bivša saradnika iz makedonskog MUP Radulov, Markovski i Lazarov.

Lica koja će biti obuhvaćena amnestijom će morati da podnesu zahtev da li prihvataju ili ne da budu amnestirani.

Javni tužilac Vilma Ruskovska koja vodi ovaj predmet rekla je da nije upoznata za zakonskim rešenjem i da o prekvalifikaciji dela neće odlučivati Sobranje već ona kada se bude upoznala za tekstom zakonskog predloga.

Inaće, amnestija za deo optuženih u događajima iz 27. aprila prošle godine je bio jedan od uslova osam poslanika koja su glasala za otpočinjanje postupka o ustavnim izmenama i promeni ustavnog imena Makedonije.

Izvor: Танјуг

VMRO-DPMNEMakedonija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva