:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 18, 2018   13:34

0

138

"Angažman svih ministarstava za Duing biznis listu"

Za napredovanje Srbije na listi Svetske banke, potrebno je puno angažovanje svih ministarstava, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Zorana Mihajlović, koja je predsedavala Zajedničkom grupom Vlade Srbije za unapređenje pozicije Srbije na "Duing biznis listi" Svetske banke, naglasila je da su ministarstva i javna preduzeća napravila određene pomake u donošenju regulative koja utiče na položaj Srbije na "Duing biznis listi", ali da je neophodno definisati jasan akcioni plan za sve naredne mere i aktivnosti u ovoj oblasti.

"Lista Svetske banke važna je za Srbiju, ali ne zarad samog ranga, već zbog daljeg poboljšanja privrednog ambijenta kao uslova za dalji privredni rast zemlje. Ako hoćemo suštinski napredak i veći standard građana, onda su aktivno učešće i predan rad svih resornih ministarstava neophodni", rekla je Mihajlovićeva.

Sednici je prisustvovao šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva, kao i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović, predstavnici resornih ministarstava, Naled, saopštila je Kancelarija potpredsednice Vlade.

Zorana Mihajlović je istakla da sve što radimo u ovoj oblasti direktno utiče na naš privredni razvoj i rast BDP-a.

"Reforma građevinskih dozvola, po kojima smo 11. na svetu, učinila je da napravimo ogroman skok na Duing biznis listi. Uradili smo dosta velikih stvari koje će se tek reflektovati na listi Svetske banke, poput Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i izmena Zakona o privrednim društvima, na dobrom putu smo ka ukidanju pečata, ali neophodno je više uraditi kako bi se smanjilo vreme potrebno za dobijanje priključka za struju, kao i unapređenja u oblastima plaćanja poreza i pokretanja i sprovođenja stečaja", rekla je Mihajlovićeva.

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva istakao je da je pozicija Srbije na Duing biznis listi veoma jaka i da je teže napraviti pomake što ste više pozicionirani. 

"Svetska banka razmatra i uvođenje nacionalne Duing biznis liste kako bi opštine i gradovi učili jedni od drugih", rekao je Ndegva.

Violeta Jovanović, izvršna direktorka Naleda, partnera u sprovođenju reformi važnih za poziciju na Duing biznis listi, rekla je da je mali pad ove godine dobra vest jer će skrenuti pažnju svim resorima da se više potrude u daljim reformama.

"Najviše smo postigli u resoru koji vodi ministarka Mihajlović. Važno je da i kod drugih postoji entuzijazam i da nastavimo sa reformama koje će unaprediti uslove poslovanja u Srbiji. Očekujemo i dalju punu podršku Svetske banke u tom procesu", rekla je Jovanovićeva.

Izvor: Танјуг

ekonomija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva