:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Oktobar 11, 2018   12:45

0

335

Antić: Do kraja godine 200 megavati iz energije vetra

U Srbiji je u proteklih nekoliko godina pušteno na mrežu oko 150 megavati iz obnovljivih izvora energije, a do kraja ove godine biće pušteno još 200 megavati iz energije vetra, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Aleksandar Antić je na Međunarodnoj konferenciji "Energy and Ecology Industry EEI2018" u Rektoratu Univerziteta u Beogradu rekao da će i iduća godina biti značajna i da se očekuje proizvodnja novih 200-250 megavata iz energije vetra, a da će se u 2020. dostići cilj da proizvodnja bude između 500 i 600 megavata iz obnovljivih izvora energije.

Međunarodna konferencija "Energy and Ecology Industry EEI2018"

"Naši ekonomski ciljevi leže pre svega na tri najvažnija stuba – jedan je unapređenje i efikasnosti i zaštita životne sredine postojećih postrojenja za proizvodnju električne energije, kao i izgradnja novih proizvodnih objekata koji u sebe uključuju zahteve najbolje dostupne tehnologije i najviše standarde pre svega u oblasti zaštite životne sredine", rekao je ministar.

Dodao je da su takođe važni novi projekti što se tiče obnovljivih izvora energije.

"Srbija u ovom trenutku krupnim koracima dostiže zapadno-evropske zemlje koje su u to krenule devedesetih godina kada smo se mi suočavali s velikim problemima kao društvo i država. Kao treći stub razvoja definisani su novi izvori energije", rekao je Antić, dodajući da na tom planu postoji ogroman prostor da se stvari unaprede.

Ciljevi su pre svega vezani za nove tehnologije, za pametne sisteme, i sve ono što nauka i tehnologija stavljaju na raspolaganje energetskoj industriji.

Antić je rekao da su stručni skupovi poput današnjeg dobra prilika za dijalog između privrede i nauke.

"Imamo dobru saradnju sa Akademijom inženjerskih nauka, Univerzitetom i Mašinskim fakultetom, i to daje snažnu, stručnu i temeljnu podršku energetskom sektoru, vladi, Ministarstvu rudarstva energetike i energetskim kompanijama da ostvarimo krupne korake u pravcu najznačajnijih ciljeva", rekao je Antić.

Međunarodna konferencija "Energy and Ecology Industry EEI2018" organizovana je u Beogradu povodom proslave jubileja, 20. godišnjice Akademije Inženjerskih nauka Srbije (AINS). 

Učestvuju predstavnici iz 15 zemalja, rečeno je na otvaranju skupa, a neke od tema odnose se na povezanost između zaštite okoline i energetske proizvodnje, ekološke, ekonomske i socijalne efekte korišćenja energije, globalno zagrevanje i klimatske promene...

Predsednik Akademije inženjerskih nauka Branko Kovačević rekao je da Srbija postiže značajne rezultate u sektorima poput IT, a da velike potencijale imamo u energetskom sektoru, poljoprivrednoj proizvodnji...

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva