:

:

TV Most

clock

Novembar 19, 2018   21:28

0

77

AP: Hladnoća nova prepreka za migrante na granici BiH i HR

Migranti na granici sa BiH i Hrvatskom suočavaju se sa novom preprekom - hladnoćom, piše AP ističući da se stotine migranata nalazi u improvizovanim kampovima, među kojima je i onaj u Velikoj Kladuši, bez grejanja i bilo kakvih uslova za život. 

"Jako je hladno kod granice BiH i Hrvatske i ništa zaista ne može da ugreje migrante, koji su tu postavili kampove", navodi AP.

Posle blage zime, vremenski uslovi na Balkanu su se pogoršali, konstatuje američka agencija ističući da je približavanje još jedne zime najavilo težak period za migrante, "zaglavljene u regionu dok pokušavaju da stignu do zapadne Evrope". 

"Stotine migranata nalazi se u improvizovanim kampovima, a nemaju ni grejanje ni uslove za život. Neki beže od ratova u svojim otadžbinama na Bliskom istoku, u Africi ili Aziji. Drugi su otišli zbog siromaštva, nedostatka slobode ili nade u bolju budućnost", ukazuje agencija.

Kao primer jednog takvog kampa, navodi onaj u Velikoj Kladuši, na severozapadu BiH, koji je udaljen samo kilometar od dobro zaštićene granice, gde desetine migranata "dane i noći" provodi u pokušaju da pređu u Hrvatsku, zemlju članicu Evropske unije. 

"Posle dugih putovanja, mnogi migranti nemaju zimsku obuću, tople čarape, kape ili rukavice. Oko sebe ogrću ćebad, ostavljajući jedva vidljiva lica. Za vreme ručka, oni u redu čekaju topli obrok, koji obezbeđuju humanitarne grupe", opisuje agencija. 

Navodi i da se pojedini žale da su im ruke poplavele od hladnoće i da ne znaju šta da rade. 

AP ističe da vlasti u BiH imaju poteškoće da pronađu smeštaj migrantima u zemlji, kao i da neki od njih odbijaju da idu u kampove koji su pod kontrolom vlade, želeći da okušaju svoje šanse na granici. 

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva