:

:

TV Most

clock

Februar 11, 2019   8:15

0

237

Arsić: U Medveđi živi manje od 10 odsto Albanaca

Nebojša Arsić, predsednik Opštine Medveđa, koju Albanci često svojataju i lociraju je kao tzv. Preševsku dolinu, kaže da su u njoj Srbi apsolutna većina i da se odlično slažu sa Albancima.

Arsić u intervjuu za Kurir kaže da u Medveđi živi manje od 10 odsto Albanaca, koji imaju sva prava, kao i da ovu opštinu nikako ne treba svrstavati u Preševsku dolinu, jer ona pripada Jablaničkom okrugu.

"Mi se često svrstavamo u Preševsku dolinu, što apsolutno nje tačno, s obzirom na to smo mi u Jablaničkom okrugu i 180 kilometara udaljeni od Preševa i Bujanovca", rekao je Arsić.

U Medveđi su, ističe, Srbi apsolutna većina, pa s obzirom na tu činjenicu i na geografsku udaljenost, ne vidi nikakv razlog da je Albanci svojataju.

Arsić kaže i da u toj opštini nikada nije bilo sukoba i da nema tenzija.

"Albanci su uvek učestvovali u vlasti kako bismo probleme zajedno rešavali, jer ih ne delimo na srpske i albanske" , naveo je i dodao da su odnosi između dva naroda dobri, da ih neguju i da su sredina koja je primer dobre prakse kad su multietnički odnosi u pitanju.

"Od nas može da se uči, jer godinama unazad Srbi i Albanci žive u odličnim odnosima. Cilj nam je da razvijamo Medveđu, jer je ovo kraj bogat prirodnim bogatstvima. Imamo Sijarinsku banju, rudnik, mermer, poludrago kamenje, ali i da točak migracije koji je godinama unazad bio iz Medveđe ka unutrašnjosti okrenemo nazad, da zadržimo sve ljude, da oni rođeni u Medveđi tu i ostanu, školuju se i zasnuju radni odnos", naveo je Arsić.

Upitan kakva je budućnost srpsko-albanskih odnosa, Arsić kaže da im je cilj da opštinu zajedno grade i napređuju.

"Siguran sam da ovde Albanci i Medveđu i Srbiju osećaju kao svoj dom", kaže Arsić.

Izvor: Танјуг, Kurir

Nebojša ArsićMedveđaPreševska dolina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva