:

:

TV Most

clock

Februar 21, 2019   12:55

0

191

Beč, konferencija "Budućnost EU - pogledi sa Zapadnog Balkana"

U Austriji se održava konferencija "Budućnost EU - pogledi sa Zapadnog Balkana" na kojoj učestvuju predstavnici Srbije, Albanije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije, koja u ovom mandatu predsedava EU, i Prištine. 

Na konferenciji učestvuju ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović, zamenik ministra spoljnih poslova Albanije Sokolj Deda, šef diplomatije BiH Igor Crnadak, kosovska ministarka za evropske integracije Durata Hodža, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih posloca Crne Gore Zoran Jakonović, potpredsednik vlade Severne Makedonije Bujar Osmani.

Rumuniju će predstavljati ministar za evropska pitanja George Ciamba.

Domaćin konferencije je austrijski ministar zadužen za EU Gernot Blimel.

Blimel je uoči konferencije izjavio da je Austriji potpuno jasno da je EU kompletna tek kada zemlje Zapadnog Balkana budu njen deo.

U saopštenju iz njegovog kabineta je objašnjeno da je cilj da se prikaže pogled spolja na diskusiju o budućnosti EU, posebno pred izbore za Evropski parlament.

Blimel je rekao da, kada se razgovara o budućnosti EU moraju biti u diskusiju uključene i zemlje Zapadnog Balkana kako bi učestvovale u oblikovanju budućnosti.

„Glavni prioritet u tome je da se započnu pristupni pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom u junu", objasnio je on.

Isto tako, dodaje, treba biti iskren ako nema zemlja nema perspektivu pristupa.

"Zbog toga se zalažemo za prekid pregovora sa Turskom i zato tu zemlju nismo pozvali na konferenciju"; naglasio je Blimel.

Konferencija je organizovana s ciljem da ministri iz regiona Zapadnog Balkana podele ideje, vizije i očekivanja u vezi s budućim razvojem EU.

Ova godina je, kako se ocenjuje, ključna godina za Evropsku uniju - Ujedinjeno Kraljevstvo će napustiti EU, izbori za Evropski parlament biće održani u maju, a nova Evropska komisija stupiće na dužnost na jesen. 

U tom kontekstu, intenziviraće se rasprava o budućnosti Evrope i sledećem Strateškom planu, pa će naredni meseci biti odlučujući za oblikovanje političke orijentacije Evropske unije do 2025. i nakon toga.

Izvor: Танјуг

Bećkonferencija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva