:

:

TV Most

Foto: Sputnik

clock

Februar 21, 2019   12:27

0

215

Beogradski sajam turizma: Rusko-srpsko versko jedinstvo

Na Beogradskom sajmu, u okviru Sajma turizma, otvoren je Dan ruske duhovne kulture u Srbiji, koje je organizovalo rusko Ministarstvo kulture uz podršku Ambasade Ruske Federacije sa ciljem da se Beograđani upoznaju sa ruskom kulturom, pre svega iz ugla pravoslavlja.

 

U sastavu visoke delegacije iz Moskve nalaze se članica Saveta za kulturu predsednika Rusije Olga Anistratenko, ministri kulture i turizma ruskih regiona, predstavnici vodećih kulturnih ustanova, turističkih agencija i organizacija pokloničkog turizma.

U programu Dana duhovne kulture biće upriličeni susreti, izložbe i gala koncert klasične muzike. Na štandu Rusije biće održan forum o razvoju verskog turizma, koji će širokoj publici i stručnjacima predstaviti kulturno-turističke destinacije ruskih regiona radi popularizacije spomenika ruskog duhovnog nasleđa.

Na Beogradskom sajmu 22. februara biće otvoren festival pravoslavne kuhinje, na kojem će biti predstavljena tradicionalna jela ruskih manastira.

Takođe, u okviru kulturnog programa Dana duhovne kulture Rusije u Srbiji, u Ruskom domu biće otvorena jedinstvena izložba predmeta pravoslavnih umetničkih zanata i rukotvorina iz Rusije.

Srpska publika će imati priliku da se upozna se ekskluzivnim predmetima ručne izrade. Biće predstavljeni najlepši predmeti hrišćanske pravoslavne umetnosti i predmeti najatraktivnijih zanata, koji su deo kulturnog nasleđa Rusije. Eksponati potiču iz različitih krajeva Rusije i predstavljaju regionalne osobenosti.
Istog dana u Ruskom domu biće otvorena izložba dečjeg crteža „Duša Rusije“. Talentovani učenici umetničkih škola iz 42 regiona Rusije predstaviće svoje najbolje radove na temu „Otadžbina“, što će dati mogućnost posetiocima da vide Rusiju očima najmlađih.

Još jedna izložba „Svet Šolohova — donski Kozaci“ daće posetiocima priliku da se upoznaju sa životom i stvaralaštvom poznatog sovjetskog pisca, dobitnika Nobelove nagrade Mihaila Šolohova, čoveka koji je pisao o istoriji donskog kozaštva i opevao lepotu Dona, kao i da se upoznaju sa radom Državnog muzejskog kompleksa „Mihail Šolohov“.

Svečano veče završiće se gala koncertom klasične muzike u izvođenju najboljih učenika muzičkih škola u Rusiji, laureata sveruskih i međunarodnih takmičenja. Na programu koncerta su dela Mocarta, Šumana, Šopena, Rahmanjinova i drugih velikih kompozitora.

Pored toga, 22. februara u Ruskom domu u Beogradu biće održana konferencija posvećena kulturno-istorijskim osnovama rusko-srpskih odnosa. Ciljevi konferencije su širenje rusko-srpskog dijaloga u oblasti očuvanja i popularizacije kulturnog i duhovnog nasleđa i uspostavljanje veza između ustanova kulture, koje se aktivno bave prezentovanjem destinacija duhovne tradicije.

Izvor: Sputnik

Sajam turizmaDan ruske duhovne kulture u Srbiji
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva