:

:

TV Most

clock

Februar 20, 2019   22:52

0

338

Beogradsko dramsko pozorište obeležilo svoj Dan

Uručenjem godišnjih nagrada i premijerom predstave "Idealan muž" Oskara Vajlda, u režiji Predraga Štrbca, Beogradsko dramsko pozorište večeras je obeležilo svoj Dan.

Glavna godišnja nagrada za višegodišnji doprinos Beogradskom dramskom pozorištu i pozorišnom životu Srbije - "Tatjana Lukjanova", pripala je dramskom umetniku Srđanu Dediću, koji je bio odsutan.

Specijalnu nagradu za kolektivnu igru dobio je ansambl predstave "Klošmerl" u režiji Kokana Mladenovića.

Nagrada za najbolja ostvarenja članova ansambla kuće i gostujućih umetnika i autora, u predstavama Beogradskog dramskog pozorišta u 2018. godini, uručena je Dragiši Milojkoviću za ulogu direktora pozorišta u predstavi "Na tragu", Milanu Čučiloviću za ulogu oca u predstavi "Moj deda je aut" i Vladanu Miliću za ulogu sina u predstavi "Ničiji sin".

Milojković je zahvalio upravi pozorišta, publici i čestitao svojim kolegama, dodavši da se lepo oseća u ulozi upravnika, maker na ta dva sata koliko traje predstava.

Čučilović je rekao da nije jedini koji zaslužuje nagradu, koju je večeras primio.

"Iznenađen sam. Bar pet miliona ljudi je zaslužilo ovu nagradu. Ja sam samo jedan od njih", rekao je Čučilović, a Milić se pridružio tome dodavši da je i on jedan od njih.

Nagrada "Mihajlo Fejzulovski" za ostvarene rezultate u radu pripala je majstoru bravaru Predragu Paniću, glavnom rekviziteru Goranu Miloševiću i biletaru Idi Đorđević.

Beogradsko dramsko pozorište je proslavilo 71. rođendan u atmosferi zategnutih odnosa između v.d. direktora Sloboda Ćustića i dela ansambla i nedavno završenog konkursa za direktora te ustanove.

Paulina Manov, jedna od dvadest dvoje glumaca koji su se usprotivili Ćustićevoj odluci da iznajmi salu BDP-a za dodelu "Balkan Awards" i skrenuli pažnju na smanjenje broja posetilaca, često otkazivanje predstava i lošu komunikaciju sa upravom, izjavila je za Tanjug da "slave rođendan u iščekivanju novog direktora".

"Očekujemo da će nam postaviti direktora koji je profesionalan, koji će se na odgovoran način baviti organizacijom, i menadžmentom i umetničkim delom. To očekujemo i nadamo se da će tako i biti", rekla je Manov.

Ćustić je istakao da je ovo srećan dan za BDP.

"Ja sam uveo jedan običaj da se za svaki rođendan pozorišta pripremi premijera, da to bude poklon slavljeniku i slavljenički poklon publici. 'Idealan muž' je lepa gradska, salonska komedija. Klasičan je tekst, ali i savremen", rekao je Ćustić Tanjugu.

Osvrnuvši se na situaciju u pozorištu, rekao je da su njegove kolege pretenciozno izgovorile niz neistina i da on ne može ćutke to da prihvata, navodeći da službeni izveštaj BDP-a pokazuje da nisu istiniti navodi o smanjenoj poseti pozorištu, koje su izneli članovi ansambla.

Nastavlja se sukob Ćustića i glumaca BDP-a

U danu kada Beogradsko dramsko pozorište proslavlja svoj rođendan nastavlja se sukob između vršioca dužnosti direktora Slobodana Ćustića i dela glumačkog ansambla.

Nakon otkazivanja manifestacije "Balkan awards" u Beogradskom dramskom pozorištu, Ćustić je u emisiji N1 izjavio da glumcima smeta što je on na mestu direktora i da je "Balkan awards" bio samo povod da podignu medijsku hajku što je podstaklo glumce da se oglase saopštenjem u kome demantuju njegove izjave.

U saopštenju, koje je potpisalo dvadeset dvoje glumaca i dramaturg Maša Stokić, stoji da nije istina da direktor pozorišta nije dužan nikome da pravda odluke o iznajmljivanju sale i da član 15 Statuta BDP-a kaže da je potrebna saglasnost Upravnog odbora i osnivača te da u slučaju sporne dodele "Balkan awards", ni Upravni odbor ni osnivač nisu obavešteni niti su dali saglasnost.

Glumci ističu i da je tokom Ćustićevog mandata broj gledalaca varirao između 40 i 45 hiljada na godišnjem nivou, što je za trećinu manje u odnosu na period pre njegovog dolaska na mesto direktora.

"Uz to, budžetska inspekcija je utvrdila da je samo u 2016. godini podeljeno 12.587 besplatnih karata, što je ekvivalent 36 punih sala velike scene "Rade Marković", čime je prihod umanjen za 8.810.900 dinara", stoji u saopštenju glumaca.

Ćustić pak kaže da su to paušalne optužbe i da to vređa njegov rad i trud, kao i trud svih zaposlenih.

"Umetnički sektor broji 46 ljudi, ovo je potpisalo 20, a neki su povukli svoj potpis. Ne mogu da budem svima po meri, niko nije svima po volji. Ja sam uvek za razgovor, oni mi se nikada nisu obratili, pogotovu sada. Da su oni došli da kažu, rešili bismo. Otkad sam postavljen samo neka gvozdena zavesa, to je lični animozitet, ne znam odakle. Mislim da je u pitanju medijska nezastupljenost glumaca. Mi nemamo takva imena kao JDP, naše predstave zato moraju da budu kvalitetne", rekao je Ćustić.

Glumci tvrde da je Ćustić na početku svog mandata imao podršku ansambla, ali je "usled nedostatka komunikacije i loših poslovnih i repertoarskih poteza, tu podršku izgubio".

Ansambl BDP-a, kako stoji u saopštenju, sastao se sa direktorom krajem 2016. i svi glumci u angažmanu su tajnim glasanjem izabrali Umetničko veće sa ciljem da se uspostavi komunikacija između direktora i ansambla, te "da se spreči trend lošeg poslovanja i urušavanja ugleda BDP".

"Direktor se nije obazirao na sugestije Veća pa ga je i ukinuo u avgustu 2017. posle samo nekoliko meseci rada. U septembru 2017. smo se prvi put obratili predstavniku osnivača, gradskom sekretaru za kulturu gospođi Ivoni Jevtić, koja je jedno vreme svojim zalaganjem i angažmanom uspevala da nam pomogne u zauzdavanju loših poteza direktora. Dakle, mi probleme nismo iznosili u javnost već smo pokušavali da ih rešimo unutar kuće uz pomoć nadležnih institucija", tvrde glumci.

I dok Ćustić ukazuje na uspehe BDP-a (dva učešća na Sterijinom pozorju, nagrade za predstavu "Moje dete", 80 odsto popunjenosti sale), glumci navode da je u toku prethodne sezone otkazano preko 40 predstava, dok je u mandatu Ćustićevog prethodnika "učestalost otkazanih predstava bila na nivou incidenta".

Ćustić kaže da se prijavio na konkurs za mesto direktora pozorišta jer želi "da BDP bude u vrhu pozorišta u regionu" i navodi da ima u planu da postavi svake godine "jedan rimejk BDP-a" (ove godine biće "Mačka na usijanom limenom krovu"), da je potpisao ugovor sa eminentnim rediteljima i da je napravljen plan za ovu godinu.

S druge strane članovi ansambla tvrde da je sa Ćustićem nemoguće konstruktivno sarađivati, niti ostvariti smislenu komunikaciju.

Potpisnici saopštenja su Ivan Tomić, Paulina Manov, Nataša Marković, Vesna Čipčić, Ljubinka Klarić, Andrej Šepetkovski, Slobodan Boda Ninković, Ivana Nikolić, Anja Alač, Jelisaveta Orašanin, Marko Živić, Milica Zarić, Vladan Milić, Slađana Vlajović, Sandra Bugarski, Milan Čučilović, Aleksandar Alač, Jadranka Selec, Jovo Maksić, Pavle Pekić, Daniel Sič, Savo Radović i Maša Stokić.

Izvor: Танјуг

Beogradsko dramsko pozorište
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva