:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Oktobar 11, 2018   15:49

0

204

Bjornstad: Rešenje za KiM još moguće, i Srbija nešto da dobije

Norveški ambasador u Beogradu Arne Sanes Bjornstad smatra da je još uvek moguće pronaći rešenje za Kosovo i Metohiju i ističe da je svima jasno da i Srbija u tom kompromisu treba da dobije nešto zauzvrat.

"Zavisi od obe strane da nađu rešenje oko koga mogu da se dogovore i koje može da dobije demokratski legitimitet. I nije najvažnija brzina, već pronalaženje stabilnog i održivog rešenja", rekao je Bjornstad za Tanjug. Kompromis, kako kaže, znači da svi treba nečeg da se odreknu "barem malo".

"Treba pronaći izbalansirano rešenje. Svi razumeju da i Srbija u tom kompromisu treba da dobije nešto zauzvrat", naveo je Bjornstad.

Ambasador ujedno ukazuje na značaj nastavka briselskog dijaloga. "Možda su strane imale potrebu da se povuku i razmisle, ali sada je važno da se što pre vrate pregovorima, jer je to u interesu obe strane", navodi Bjornstad. Važno je, ističe, da se strane fokusiraju na rešavanje problema, a ne na dva ili tri moguća rešenja, jer se ti problemi tiču stabilnosti u regionu, prava Srba i Albanaca, ekonomskog razvoja.

Ambasador Bjornstad je najavio i da će Norveška ponovo povećati finansijsku pomoć Zapadnom Balkanu i Srbiji, koja je ove godine dobila šest miliona evra, kao i da bi ta sredstva mogla da budu udvostručena. Ističe da je želja Osla da podrži Balkan u Evropi a ukazuje i na prijateljstvo Norveške i Srbije. "Zapadni Balkan je srce Evrope, a Beograd raskršće istoka i zapada, severa i juga. Ako se govori o Evropi, Balkan se ne sme zaboraviti", zaključio je norveški ambasador.

Najvažnije poruke generalnog sekretara Jensa Stoltenberga tokom posete Srbiji, prema mišljenju norveškog ambasadora, bile su da NATO poštuje srpsku neutralnost i da ona nije prepreka za saradnju.

Srbija i NATO žele da sarađuju, kad je reč o suočavanju sa izazovima, navodi on i napominje da su nedavno održane zajedničke vežbe u Mladenovcu bile civilne a ne vojne. "U obostranom interesu članica NATO-a i Srbije je da rade zajedno, a u isto vreme on (Stoltenberg) je rekao da poštuje srpsku neutralnost, ali to ne treba da nas sprečava da pokušamo da se suočimo sa zajedničkim izazovima", rekao je Bjornstad.

Na pitanje da li će Srbija moći da zadrži vojnu neutralnost, ambasador kaže da to prvenstveno zavisi od Srbije ali napominje da postoje različiti modeli neutralnosti poput Švajcarske koja nije ni u NATO-u ni u EU, ili Švedske, Finske, Austrije koje su neutralne ali su članice EU, a bliske su NATO-u.

"Niko ne očekuje da Srbija napusti neutralnost, ali od Srbije zavisi kakvu će neutralnost izabrati, jer postoje različiti modeli. Ako se Srbija pridruži EU, to će uticati na suštinu te neutralnosti", rekao je Bjornstad objašnjavajući da ako Srbija uđe u EU i postane deo evropske spoljne bezbednosne politike onda će biti drugačija i neutralnost.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva