:

:

TV Most

clock

Oktobar 22, 2018   11:29

0

29

Brnabić: Nema više crvenih linija od američke administracije

Nema više nametnutih rešenja za kosovsko pitanje i nema crvenih linija koje dolaze od američke administracije, izjavila je danas srpska premijerka Ana Brnabić, ocenivši a se slika Srbije u svetu promenila jer se sada vodi odgovorna i dosledna politika.

Ona je u intervjuu za TV Pink naglasila da još ima važnih partnera, kao što je Nemačka, koji se ne slažu da nema crvenih linija i da se sa njima mora nastaviti dijalog i da im se stalno govori zašto je važno da se dođe do kompromisnog rešenja koje nudi Srbija.

"Ne smemo da imamo dodatno postavljanje crvenih linija. Nama je Nemačka iskren partner, nemačke kompanije značajan su segment srpske ekonomije. Važno je da se s njima razumemo i važno je da s njima razgovaramo", naglasila je Brnabićeva.

Ona je napomenula da su Beograd i Priština još daleko od postizanja kompromisnog rešenja i da je pitanje da li će ga i biti, te da dijalog može dodatno samo da opterećuje postavljanje crvenih linija.

Srbija je, kako je rekla, ranije imala vlade koje su vodile neodgovornu i neozbiljnu politiku, gde se jedno pričalo u Briselu, drugo u Moskvi, treću u Vašingtonu, a da se sada, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, vodi dosledna i ozbiljna politika i da je Srbija danas pouzdan partner.

"Danas oni nas slušaju, čuju nas, stav SAD se promenio. Ranije se Srbija ni za šta nije pitala, imali smo nametnuta rešenja, crvene linije. Danas nema crvenih linija i, ako se Beograd i Priština dogovore oko kompromisa koji će dugoročno doneti mir i stabilnost, onda je to prihvatljivo za SAD", zaključila je premijerka.

Zbog iskrene podrške razmišljam da se učlanim u SNS

Brnabić je izjavila da od početka rada u Vladi Srbije, još dok je bila ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, ima iskrenu podršku naprednjaka, što je navelo na razmišljanje da se učlani u Srpsku naprednu stranku.

"SNS me je podržao od prvog dana kada sam postala ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, podržali su me u Skupštini Srbije, kada je bilo najvažnije. Nikada mi nije nametano da budem član stranke i nikada ta podrška nije zavisila od toga da li sam član stranke ili nisam", rekla je ona.

Nije sigurna, kako kaže, da osim naprednjaka postoji još neka stranka koja tako podržava nekoga ko nije član stranke.

Podrška SNS-a zavisila je od toga koliko radi, koliko je posvećena Srbiji i poslu koji obavlja, koliko je uporna...

"To me je navelo na razmišljanje da se učlanim u SNS", zaključila je ona.

Ekonomski pokazatelji za ovu godinu jako dobri

Brnabić je izjavila da su ekonomski pokazatelji za ovu godinu jako dobri i da je sada već jasno da će do kraja godine ekonomija zemlje rasti više do četiri odsto.

Ona je navela da je ekonomski rast u prvoj polovini ove godine bio 4,85 odsto i da je sada već jasno da će do kraja godine naša ekonomija rasti više do četiri odsto, što je, kako je naglasila, fantastično.

Premijerka je navela i da su penzije nikada veće, posebno penzionera s najmanjim primanjima.

"Mi smo ukinuli privremeno umanjenje penzija", podsetila je Brnabićeva i dodala da će prve isplate uvećanih penzija početi od novembra.

Rekla je da je 2009. godine minimalna plata u Srbiji bila oko 150 evra, a 2012. godine 162 evra.

Od 2009. do 2012. godine, tadašnja vlast je minimalac povećala za nešto manje od dva odsto, rekla je Ana Brnabić i dodala da je od 2012. povećavan i da će u januaru 2019. godine on biti 230 evra.

"Mi smo ga povećali za 42 odsto, a oni su ga povećali nešto malo manje od dva odsto", dodala je premijerka.

"Pretnja silovanjem nije strašna zato što se radi o meni, strašno je da se tako obraćate ženama u Srbiji"

Brnabić je izjavila danas da su pretnje opozicionih političara silovanjem i vešanjem dokaz njihove nemoći i istovremeno pozvala građansko društvo, nevladine organizacije i relevantne institucije da osude takav javni diskurs.

Komentarišući takve pretnje koje su javno uputili predsednik Udruženih sindikata Srbije ''Sloga'' Janko Veselinović i narodni poslanik Dveri Srđan Nogo, ona je rekla da predstavnici opozicije uopšte ne čitaju i ne znaju o čemu govore, već da im je važno da optuže vlast, premijerku, predsednika Aleksandra Vučića, SNS...

''Da je Nogo pročitao Dablinski sporazum znao bi da Srbija ne može niti je potpisala taj sporazum. To nema nikakve veze sa istinitom, ali on to ne zna'', rekla je premijerka za TV Pink.

Ona je primetila da opozicija pokušava da predstavi da su pretnje Veselinovića i Noga izrečene u afektu i iz emotivnih pobuda.

''Ništa tu nije rečeno u afektu. Veselinović to nije izgovorio, već napisao, a Nogo je rekao da želi da javnost to čuje. Pretnja silovanjem nije strašna zato što se radi o meni, strašno je da se tako obraćate ženama u Srbiji'', kazala je Brnabićeva.

Na Veselinovićevu pretnju silovanjem, primećuje premijerka, niko naročito nije reagovao zbog čega je, prema njenoj oceni, vrlo brzo usledila druga pretnja - poziv Noga na vešanje premijerke i predsednika Srbije.

Tada je, ukazala je Ana Brnabić, usledilo izvinjenje lidera Saveza za Srbiju Dragana Đilasa samo građanima Srbije zbog toga što su morali da čuju takve pretnje, ali ne i njoj i predsedniku Vučiću.

''Volela bih da se građansko društvo, nevladine organizacije i relevantne institucije umešaju, jer je to javni diskurs koji treba da se osudi'', naglasila je premijerka.

Ona je pretnje predstavnika opozicije okarakterisala kao ''dokaz nemoći'' i poručila im da više čitaju i da se edukuju kako bi postali odgovorna i konstruktivna opozicija kakva, kaže, treba da postoji u 21. veku.

''Pametna opozicija je važna za svaku odgovornu vlast i za svaku demokratsku državu, jer nas tera da radimo bolje i zato bih volela da se oni malo promene'', navela je Brnabićeva.

Predstavnici opozicije postaju sve nervozniji

Upitana da prokomentariše stav opozicije koja želi da dijalog s Prištinom propadne i da se ne postigne kompromis i trajno rešenje za Kosovo i Metohiju, ona je rekla da predstavnici opozicije postaju sve nervozniji i da to izmiče kontroli.

Premijerka je navela da opozicija nema politiku prema Kosovu i Metohiji i da je Vuk Jeremić otvoreno priznao da će uraditi sve da se ne reši pitanje KiM, jer onda nikad neće moći da smene Vučića sa vlasti.

''Sekundarni su mir i bezbednost našeg naroda na KiM! To je neverovatna neodgovornost, jednaka onoj kao kada su bili na vlasti i doveli državu do ivice bankrota'', rekla je premijerka.

Brnabić je rekla da ne vidi politiku opozicije prema KiM, osim predloga da se zadrži status kvo, što je, kaže, neodgovorno i kukavički.

''To u prevodu znači ja ne znam i ne umem, bolje da ostavim budućim generacijama da to rešavaju. Odgovorna vlast rešava i najteža pitanja'', zaključila je Ana Brnabić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva