:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Novembar 14, 2018   21:51

0

82

Brnabić novinaru Dojče velea: Nije diplomatski da vi pričate u ime EU

Premijerka Srbije Ana Brnabić dala je u Berlinu intervju za emisiju "Zona konflikta" na Dojče veleu koja je poznata po neprijatnim pitanjima. Insistirala je na tome da predstavi sve uspehe koje je Srbija postigla na polju e-Uprave, vladavine prava, stabilizacije ekonomije.

Novinar Tim Sebastijan je konstatovao da Srbija neće skoro u EU, da od toga nema ništa dok se ne potpiše uzajamno priznanje i da mu se čini da je Evropskoj uniji dosta Srbije.

Novinar je upitao premijerku da li je svesna da su Evropskoj uniji dojadile zemlje Zapadnog Balkana. Premijerka je odgovorila: "Mislim da nije diplomatski da Vi pričate u ime Evropske unije, to prosto nije u redu".

Novinar je nastavio da insistira, te ga je premijerka u jednom treutku upitala: "Jel mogu ja da kažem ili ćete vi imati intervju sami sa sobom"?

Voditelj je insistirao da premijerka kaže da je uslov za ulazak u EU priznanje tzv. nezavisnog Kosova: "Vi ste rekli da želite saradnju Srba i Alanaca, nekakav kompromis, kulturološko prožimanje, to su Vaše reči".

"Da, to jesam rekla", rekla je premijerka.

Novinar je pitao: "Pa znate li Vi da će to trajati 20 godina, o čemu Vi pričate?!"

Ana Brnabić je rekla: "Gospodine, neka će trajati 20 godina, rešenje mora biti kompromis. I ako traje toliko, u redu ako EU hoće da čeka 20 godine super, ako neće i to je u redu, mi reforme sprovodimo zbog naših građana".

Na pitanje voditelja da li se to radi samo zbog novca iz EU fondova, premijerka je rekla: "Ne, mi koristimo novac iz pristupnih fondova a delimo sa EU iste vrednosti i reforme sprovodimo zbog građana.

Polemika o Srebrenici

Voditelj je insistirao i da premijerka Brnabić prizna da se u Srebrenici desio genocid: "Ali pogledajte, pa međunarodne institucije su rekle da se genocid desio".

"Gospodine, u redu. Neka su rekle. Za Srbiju se genocid u Srerenici nije dogodio. Odgovorno lice za taj užasan ratni zločin je izručeno Hagu i Srbija je uradila sve što je bilo do nje", rekla je Brnabićeva.

Voditelj zaključuje da premijerka nikada neće priznati genocid u Srebrenici: "To je za Vas crvena linija koju nećete preći, zar ne? Vi hoćete da prekrajate istoriju."

Na to je premijerka rekla da niko ne prekraja istoriju: "Mi samo kažemo ono što su činjenice za nas i dala sam Vam odgovor i ponoviću – u Srebrenici se nije desio genocid. Takođe, Vi posmatrate Srbiju kao da je ona neki izolovani sistem. Pogledajte kako zemlje u regionu tretiraju ratne zločince..."

Dodala je i da nije korektno da novinar omalovaža i uspehe koje je Srbija postigla i da donosi proizvoljne ocene, te poručila: "Ponosna sam na to kako se Srbija suočava sa svojom prošlošću".

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva