:

:

TV Most

Foto: Танјуг/Balazs Mohai/MTI via AP

clock

Decembar 16, 2018   18:44

0

215

Budimpešta, hiljade protestuju protiv Orbanove vlade

Hiljade građana u Budimpešti protestuju protiv novog zakona o radu i, kako navode, rastuće autoritarne vladavine nacionalističkog lidera Viktora Orbana.

Protesti nose naziv "Srećan Božić gospodinu premijeru" i četvrti je po redu u poslednjih nedelju dana koji organizuju levičarske opozione partije, grupe studenata i građana koji se protive vladi Viktora Orbana, prenosi Rojters.

Orbanova partija Fides u subotu je, reagujući na proteste u zemlji saopštila da je "sve očiglednije da su učesnici protesta kriminalci koje je organizovala mreža (Džordža) Sorosa".

Početkom meseca, vlada Viktora Orbana je primorala privatnu školu Centralni Evropski Univerzitet da napusti Mađarsku, u okviru dugogodišnjeg sukoba Orbana sa američkim milijarderom Sorosem, liberalom mađarskog porekla.

Demonstranti su u šetnji od Trga Heroja do parlamenta mahali zastavama Evropske unije i Mađarske noseći slogane.

Na jednom od slogana je, kako se navodi pisalo "Nemoj da kradeš".

"Nezadovoljstvo raste", rekla je 26-godišnja Andi, studentkinja sociologije koja nije želela da otkrije pun identitet.

"Usvojili su dva zakona ove nedelje koji neće pomoći interesima Mađara", ocenila je.

Hiljade demonstranata na ulicama Budimpešte

Novim zakonom o radu poslodavcima je dozvoljeno da traže do 400 prekovremenih sati rada godišnje, zbog čega su ga kritičari nazvali "zakonom za robove".

Vlada je takođe usvojila zakon za uspostavljanje novih administrativnih sudova koji će odgovarati vladi i nadgledati osetljiva pitanja poput izbornog zakona, protesta i pitanja korupcije, pa su, u vezi sa tim na današnjem protestu demonstranti nosili slogane sa porukom "Nezavisno sudstvo".

Britanska agencija napominje da je Orban često ulazio u sukob sa Briselom gradeći u svojoj zemlji sistem za koji kritičari tvrde da je autokratski i povećavajući kontrolu nad sudstvom i medijima.

Organizacije za zaštitu ljudska prava, navodi se, upozoravaju da je novi zakon o sudovima najnoviji vid urušavanja demokratskih institucija pod Orbanovom vladom koji je došao na vlast 2010. godine.

Izvor: Танјуг

Viktor OrbanMađarska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva