:

:

TV Most

clock

Februar 20, 2019   14:34

0

175

Burundi ne menja svoj stav prema Kosovu

 Burundi je generalno protiv secesije i zato je doneo odluku o povlačenju priznanja Kosova, rekao je danas u Beogradu ministar spoljnih poslova te zemlje Ezekjela Nibidžira, a srpski ministar Ivica Dačić ukazao je da je Burundi svojom prošlogodišnjom odlukom o povlačenju priznanja Kosova doprineo promeni odnosa snaga na međunarodnom planu i položaja Srbije u pregovaračkom procesu, bez koje je trajno rešenje nemoguće.

Dačić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, podsetio da je prošle godine, u gotovo isto vreme posetio Burundi i da mu je tada uručena nota o povlačenju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

„To je bilo na početku našeg propcesa, a odluka Burundija je veoma značajna jer se radi o velikoj zemlji sa deset miliona stanovnika“, preneo je on.

Dačić je ukazao da je do sada 13 zemalja povuklo priznanje nezavisnosti Kosova, što je promenilo odnos snaga na međunarodnom planu, položaj Srbije u pregovaračkom procesu i doprinelo što je međunarodna zajednica uvidela da nije moguće postići nijedno trajno rešenje bez Srbije.

Takođe je podsetio da je Burundi glasao protiv prijema Kosova u Interpolu.

„U gostima su nam pravi prijatelji koji podržavaju stavove Srbije, međunarodno pravo, koji su protiv jednostranih akata, kao što je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova“, rekao je on.

Ministar Burundija Nibidžira rekao je da je Burundi javno, a ne potajno, povukao priznanje Kosova, i da je o njoj obavešten ceo svet.

„To je odluka koju Burundi smatra ispravnom. Burundi je uvek bio protiv secesije. I zato smo ovde da prenesemo srpskom narodu da je odluka koju smo doneli ireverzibilna“, naglasio je on.

Nibidžira je, upitan da li će i na sledećem glasanju o članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, Burundi glasati protiv, rekao da stav njegove zemlje ostaje nepromenjen.

BurundiKiMne menja stav
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva