:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Novembar 19, 2018   19:52

0

117

Čadež: Nema nove uredbe o carinskim deklaracijama

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je večeras da ne postoji nikakva nova odluka ili uredba prištinskih vlasti u vezi sa carinskim deklaracijama.

Prištinska Koha je ranije danas objavila da je kosovski ministar trgovine i industrije, Endrit Šalja, primio nalog da onemogući prodaju i uvoz roba na čijim deklaracijama piše "Kosovo i Metohija", "Kosovo Unmik" ili "Rezolucija 1244", jer ona dolazi iz centralne Srbije i BiH.

Čadež kaže da je razgovarao sa kosovskim ministrom trgovine koji mu je rekao da "ne postoji nijedna nova odluka njegovog ministarstva kada su u pitanju carinske deklaracije, već samo da se poštuje ono što je dogovoreno i u Briselu i u toku dijaloga".

A to je, pojasnio je Čadež, da može da se koristi u carinskoj deklaraciji "Kosovo" ili "Kosovo*" a ne "Republika Kosovo" kako se, naglasio je, i inače roba plasira na teritoriju Kosova.

"Ne postoji nijedna nova uredba. Ovo što se dogodilo je da smo imali nekoliko proizvoda, na kojima je na samom proizvodu na deklaraciji pisalo 'Kosovo i Metohija', a u carinskoj deklaraciji koja je predata je pisalo kako je bilo i dogovoreno. Ne postoji ništa što je nova neka odluka ili naredba prištinskih vlasti", napomenuo je Čadež.

Ipak, predsednik PKS napominje da to ne rešava problem u vezi sa uvođenjem dodatnih 10 odsto carine na srpske proizvode što, naglasio je, predstavlja kršenje CEFTA sporazuma, Briselskog dijaloga i Akcionog plana za stvaranje jedinstvenog ekonomskog područja, na koji su se sve vlade u regionu obavezale.

"Na tome i dalje radimo. Pokušavamo da lobiramo kroz naše partnere u Evropskoj komisiji i zemljama članicama EU da dođe do povlačenja (ove odluke), i da se vratimo u normalu, u okvire koji su zakonom zadati", rekao je Čadež.

Čadež je upozorio da ta mera ne šteti samo srpskim kompanijama, nego i kosovskoj komori.

"Imao sam prilike da razgovaram sa nekoliko vlasnika kompanija na Kosovu, a jedan od njih je najveći proizvođač brašna, koji je odmah podigao cene za 10 odsto. On žito i svu sirovinu uvozi iz Srbije, što ose vidi i kroz cene hleba na Kosovu jer će na kraju građani platiti tu cenu. Izvoz brašna se prepolovio od kako je uvedena mera jer je njemu sirovina sada skuplja", objasnio je Čadež.

Izvor: RTV, Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva