:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Novembar 14, 2018   21:01

0

119

Čadež: Takse smanjile plasman robe na KiM

Za sedam dana od kako je prištinska administracija povećala takse na uvoz robe iz Srbije smanjen je plasman robe srpskih kompanija na Kosovu i Metohiji, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Čadež je ponovio da je uvođenje taksa suprotno svim sporazumima koje su institucije u Prištini prihvatile i istakao da su tom odlukom ugrožene i kompanije sa teritorije južne pokrajine.

„Naše kompanije plasiraju robu na KiM samo ukoliko moraju, odnosno ako su ugovorom obavezane na određeni rok. Trude se da prvo prodaju robu koju imaju u magacinima i skladištima na KiM, jer očekuju da će se ovo rešiti, da će se taksa povući“, kazao je Čadež za TV Pink.

Istakao je da su takse šteta za celu privredu u regionu, te da su proizvod političke iracionalne odluke u kojoj nema ni trunke ekonomskog razmišljanja.

Čadez je naveo da je PKS reagovala prve večeri kada su uvedene takse, te da je poslala pisma predstavnicima EU zaduženim za to pitanje sa argumentima šta je sve prekršeno uvođenjem takse. „Ne možete preko noći da se odlučite da ne poštujete nešto na šta ste se obavezali. To govori da ste neodgovorni neozbiljni i da na vas ne može da se računa ni u jednom smislu“, kazao je Čadež i dodao da predstavnici međunarodne zajednice tvrde da su u svakodnevnom kontaktu sa prištinskim institucijama i da pokušavaju da reše problem, koji vide kao kršenje svega što je potpisano.

On kaže i da poništavanje CEFTA ugovora nije rešenje za bilo koga i dodaje da su u ovom slučaju ekonomisti jednoglasni da to nije rešenje i da takve stvari ne treba da se događaju.

Čadež je istakao da je jedino rešenje da se taksa ukine i da se svi vrate na ono na šta su se obavezali.

Dodao je da je posetu Beču i Berlinu iskoristio da razgovara o toj temi i naveo da austrijski i nemački privrednici ne mogu da shvate da se neko ne pridržava ugovornih obaveza.

Povod njegovog boravka u Nemačkoj i Austriji, kako je rekao, bio je i dualno obrazovanje, te je razgovarao sa austrijskom Agencijom za razvoj, a rezultat je podrška Austrije u implementaciji i uvođenju dualnog obrazovanja u Srbiji na nivou srednjih škola.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva