:

:

TV Most

clock

Mart 21, 2018   12:05

0

185

ÄŒeška ostaje partner Srbije u nastavku EI


Razgovarale su o bilateralnim odnosima dve države, procesu pristupanja Srbije EU, reformama, Strategiji proširenja i drugim aktuelnim temama.




Strategiju proširenja Srbija, naglasila je Jadranka Joksimović, razume kao konkretan politički signal kojima se ukazuje da se na našu državu, kao kredibilnog kandidata za prijem u EU, ozbiljno računa.


Ministarka je objasnila da se 2025. godina ne percepira kao definisana i utvrđena godina prijema, već kao podstrek, ohrabrujući i istovremeno okviran termin.



Ministar evropskih integracija ukazuje da je Srbija u potpunosti spremila pregovaračke pozicije za pet poglavlja: 33 - finansijske i budžetske odredbe, 9 - finansijske usluge, 13 - ribarstvo, 18 - statistika i 17 - ekonomska i monetarna unija.



Verujemo da će posle Izveštaja o napretku, u aprilu ove godine, države članice EU dati saglasnost za otvaranje značajnijeg paketa poglavlja do kraja bugarskog predsedavanja.



Ministarka Joksimović zahvalila je ÄŒeškoj na pomoći u dosadašnjem procesu evropskih integracija. ÄŒeška je posebno ekspertski pomagala uspostavljanje sistema za učešće Srbije u civilnim misijama EU.



Srbija je, konstatuje ministarka Joksimović, države Višegradske grupe, među kojima je u ÄŒeška, prepoznala kao dobru platformu za dodatnu saradnju, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.



Ambasador Hlavsova potvrdila je da će Srbija i u nastavku procesa pristupanja imati podršku ÄŒeške.



Ocenila je da su za četiri godine njenog mandata vidljivi rezultati reformi koje sprovodimo što je primećeno i u EU.



Prepoznata je i posvećenost Srbije regionalnoj saradnji i stabilnosti.



Bilateralni odnosi dve države si izuzetnom dobri ocenile su sagovornice, ali i da postoji kapacitet za njihovo dalje intenziviranje.



Jadranka Joksimović poželela je Ivani Hlavsovoj uspeh u budućem radu i zahvalila na saradnji koju su ostvarile tokom njenog službovanja u Beogradu.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva