:

:

TV Most

clock

Mart 14, 2019   11:50

0

269

CG: Svedok saradnik, oprečni snimci i "državni udar"

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore dostavilo sudu dva snimka krunskog svedoka saradnika u slučaju "državni udar" Saše Sinđelića. Snimci su, kako se navodi, dostavljeni pre današnjeg ročišta na kome bi trebalo da počne izlaganje završnih reči. Sinđelić na tim snimcima potvrđuje da se u Crnoj Gori spremao državni udar. Sudija je odmah nakon početka suđenja dala pauzu.

 

Kako je saopšteno na suđenju, reč je o snimcima koji su objavljeni u medijima. 

Na snimcima se čuje da Sinđelić potvrđuje sve što je rekao tokom suđenja. 

"Prilikom mog boravka u Moskvi, ja sam shvatio o čemu se tu radi, da se priprema bukvalno državni udar u Crnoj Gori - da se svrgne vlast. To sam shvatio iz svega što mi je izneo sam Šišmakov, ja sam video da je to, da kažem, vrlo ozbiljna stvar", rekao je Sinđelić u jednom od snimaka. 

Međutim, advokati su prethodno pred početak jučerašnjeg ročišta dostavili sudu dva snimka koji, kako tvrde, kompromituju status svedoka saradnika Saše Sinđelića. Pojedini mediji su nakon toga objavili video-snimke koje su im, kako tvrde, dostavili advokati odbrane i na kojima se vidi da Sinđelić na nepoznatoj lokaciji "osobama od poverenja govori kako su se stvari zaista odvijale, te da je njegovo lažno svedočenje iznuđeno mučenjem i ucenama". 

Prethodno je Sinđelić u emisiji "Ćirilica" na Hepi TV opovrgao sve što je govorio na sudu. Iz Višeg suda je saopšteno da to što Sinđelić priča po medijima nema nikakvog značaja za sudski postupak i da sud samo ceni iskaz dat u sudnici. 

Današnjem ročištu ne prisustvuju advokati odbrane koji su i jučerašnje suđenje napustili nezadovoljni odlukom predsedavajuće sudije Suzane Mugoše da u dokaze ne uvrsti njihove snimke. Ona je saopštila da u ovom fazi postupka nije moguće uvrstiti nove dokaze te da je to moguće tek nakon završnih reči. 

Optužnicom su obuhvaćeni dvojica ruskih državljana za koje Tužilaštvo tvrdi da su agenti ruske obaveštajne službe GRU-a Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, devet srpskih državljana, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević i Mihailo Čađenović, vozač DF-a. 

Optužnicom su obuhvaćeni i srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević. Srbija je odbila izručenje Ristića i Bogićevića i njima se sudi u odsustvu. 

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi se posebno kao i protiv Branke Milić koja je u novembru samoinicijativno napustila suđenje nezadovoljna nalazom veštaka koji je procenjivao njeno zdravstveno stanje i odlukom Suda da odbije njegovo izuzeće i utočište našla u Ambasadi Srbije u Podgorici, gde se još nalazi. 

Oni se terete da su u noći poslednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, 16. oktobra 2016. godine, planirali upad u Skupštinu, hapšenje ili likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i nasilnu smenu vlasti, sa ciljem da se Crna Gora spreči da uđe u NATO. 

Suđenje se nastavlja danas.

Izvor: B 92

Crna GoraSinđelićsaradnik tužilaštvadržavni udar
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva