:

:

TV Most

Foto: Srna

clock

Decembar 15, 2018   12:58

0

355

Čubrilović: Odlukom Prištine ozbiljno ugroženi Srbi na KiM

Odlukom Prištine o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga (BSK) u tzv. vojsku Kosova ozbiljno je ugrožena bezbednost srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini i pogaženi su svi međunarodni ugovori i Povelja Ujedinjenih nacija, izjavio je danas predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

"Veoma smo razočarani činjenicom da svet mirno gleda na nepoštovanje Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i Vojno tehničkog sporazuma iz Kumanova. Ovo je očigledno kršenje međunarodnog prava, konvencija i dogovora kojim se garantuje bezbednost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je Čubrilović.

U saopštenju skupštine RS navodi se da je Čubrilović izrazio zabrinutost zbog jučerašnjeg glasanja u kososvskoj skupštini, ali da je istakao da iskreno veruje da će Srbija uspeti da očuva svoj pravni poredak, da zaštiti sve svoje građane na KiM i da spreči svaki pokušaj narušavanja mira.

"Narod u Republici Srpskoj primio je sa razočaranjem ove vesti i sa nevericom posmatra kako Evropa i drugi međunarodni akteri i garanti sporazuma ćute na poteze Prištine", kazao je on.

Srpski zvaničnici u Bosni i Hercegovini su, prema njegovim rečima, u proteklom periodu, i za manje, a nekada i izmišljene prekršaje, bivali rigidno sankcionisani zbog navodnog nepoštovanja drugog međunarodnog akta - Dejtonskog sporazuma.

"Sa velikom pažnjom i zabrinutošću posmatramo dalji razvoj situacije", naglasio je Čubrilović.

republika srpskakbsvojska kosovatakse 100%
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva