:

:

TV Most

Foto: MUP Srbije

clock

Novembar 20, 2018   9:37

0

98

Da li će Kosovo biti primljeno u Interpol - Srbiju do sada podržalo deset zemalja

Na zasedanju Generalne skupštine Interpola stiglo se do tačke o prijemu tzv. "Kosova" u ovu međunarodnu policijsku organizaciju. Prisutnima se obratio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji je oštro reagovao zbog kršenja Rezolucije 1244 UN, međunarodnog prava, kako i samih procedura Interpola. U raspravi je do sada 10 zemalja podržalo Srbiju, saznaje Tanjug. U korist Srbije su se dosad za reč javile Španija, Maroko, Kipar, Kina, Belorusija, Rusija, Namibija, Rumunija i Surinam.

Samo članice UN mogu biti kandidati za članstvo u Interpolu, smatraju stručnjaci za bezbednost i poručuju da bi Kosovo moglo jedino trikovima da uđe u članstvo te međunarodne policijske organizacije.

Član Svetske asocijacije šefova policije Marko Nicović rekao je na TV Pink da može da se desi da u sali kada se bude glasalo ne budu prisutne članice koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"One će izaći iz sale i ostaće samo oni koji će glasati za članstvo Kosova u Interpolu", kaže Nicović.

Upozorio je da bi eventualno članstvo Kosova u Interpolu značilo da bi kriminalci u pokrajini bili zaštićeni i da bi bilo zloupotreba Interpolovih poternica.

"Bilo ko od nas ovde može biti na poternici. Sigurno će naše državnike i ministre staviti na poternicu. Svaka država koja stavi nekog na poternicu samo ona može da je skine", rekao je Nicović govoreći o mogućim zloupotrebama.

Bivši šef BIA i univerzitetski profesor Andrej Savić kaže da je ovo treći pokušaj Prištine da uđe u Interpol i da su u vezi sa tim u pitanju politička lobiranja i pritisci.

"U slučaju nepovoljnog rešenja, Beograd mora da napravi strategiju delovanja u novonastalim uslovima gde treba sagledati sve moguće opcije i iznaći prava rešenja kako se postaviti u takvim uslovima. Možda će i glas razuma i savesti prevladati kod većeg broja članica", zaključuje Savić.

Izvor: RTV, Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva