:

:

TV Most

Foto: N1

clock

Januar 19, 2019   8:31

0

269

Dačić: Biće još povlačenja priznanja Kosova

U ponedeljak će predstavnik jedne države saopštiti u Beogradu da ta zemlja povlači priznanje Kosova, kaže šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji nije hteo da potvrdi informaciju da je u pitanju Republika Palau. Moskva neće biti nemi posmatrač u dijalogu Beograda i Prištine, ističe Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije nije hteo ni da potvrdi ni da demantuje da će Republika Palau povući priznanje Kosova, što je juče objavio prištinski list Klan Kosova.

"Imamo zanimljivu pojavu, da kosovski mediji sami objavljuju i najavljuju ko će povući priznanje, što se kosi s tim da su govorili da lažemo. Ministarstvo spoljnih poslova tzv. Kosova je demantovalo to, ali to nije smetalo Pacoliju da juče pošalje pismo predsedniku Palaua, u kom izražava čuđenje što će se to desiti", rekao je Ivica Dačić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Dačić je rekao da će u ponedeljak zvanično saopštiti koja zemlja povlači priznanje, i da će predstavnik te zemlje doći sam u Beograd i predstaviti notu.

"Rekao sam da ću u ponedeljak obznaniti, neću pre vremena, ali uveren sam da će 13. zemlja povući priznanje. Neka u Prištini još razmišljaju, nije samo Palau, biće ih još", poručio je Dačić.

Šef srpske diplomatije je rekao da su ruski predsednik i ministar spoljnih poslova tokom razgovora u Beogradu pokazali da visoko cene rad Srbije na povlačenju priznanja Kosova.

"Lavrov je iznenađen tim koliko smo zemalja privukli na našu stranu i smatra da je to veliki politički uspeh", istakao je Dačić.
Tokom Putinove posete Beogradu, nije bilo razlike u onome šta je ruski predsednik govorio javno i iza zatvorenih vrata, kaže Ivica Dačić.

"Putin je još jednom ponovio da će podržati sve što je dobro za Srbiju, i što Srbija misli da je dobro, ali da ostaje čvrsto u osudi kosovskih jednostranih akata", istakao je Dačić.

Putin je, kaže, komentarisao i susret sa Hašimom Tačijem. "Rekao je da su na nekom skupu svi čekali da počne ceremonija i da to nije bio sastanak. To nije uticalo ni da Rusija promeni pozicije u vezi s Kosovom. To čak ni ne spada u zvanični sastanak", ukazao je šef srpske diplomatije.

Naveo je i da je Sergej Lavrov, po Putinovom nalogu, uoči posete Beogradu poslao pismo Federiki Mogerini, kako bi ga informisala dokle je stigao dijalog Beograda i Prištine.

"Ona mu je odgovorila dan pre njihove posete Beogradu, i ništa u suštini nije rekla. Ali je rekla da će taj dogovor, ako bude postignut, morati da verifikuje Savet bezbednosti UN", rekao je Dačić.

Poseta ruske delegacije je bila propraćena velikom srdačnošću, jer Srbija, kaže Dačić, sa Rusijom nema otvorenih pitanja.

"Osnovna nit je veliko prijateljstvo koje postoji, ne istorijskog karaktera o vekovnom prijateljstvu, već prijateljstvo koje se dokazuje na delu, političkom i ekonomskom planu. Imamo dobre rezultate u prethodnom periodu, u ekonomiji može i bolje. U političkom delu nije bilo velike razlike između onog što je bilo otvoreno rečeno i što je rečeno iza zatvorenih vrata. To je puna podrška Srbiji. I Putin i Lavrov su do detalja upoznati sa situacijom", naveo je Dačić.
Kada je reč o eventualnoj promeni formata dijaloga Beograda i Prištine, Dačić je rekao da ni Rusija ni Srbija neće dozvoliti da se uključe neke zapadne sile, a da se ne uključe Moskva i Peking.

"Ali to nije realna opcija, opcija je da će se dijalog nastaviti ako dođe do ukidanja taksi. Vrši se pritisak na Prištinu. Laž je da nema zahteva SAD da se povuku takse. Stejt department je Fljori Čitaku saopštio njihov stav, da traže ukidanje taksi", naveo je Dačić.

Smatra da je dobro što Srbija nije uvodila kontramere, jer da jeste, bila bi više na udaru i govorilo bi se "da obe strane" treba nešto da urade.

"I u pismu Mogerinijeve Lavrovu obe strane se pozivaju da se suzdrže od jednostranih poreza. Pa koji su to potezi?", pita Dačić i dodaje da to pismo pokazuje da Moskva neće biti nemi posmatrač.

Iako se spominje postizanje pravnoobavezujućeg sporazuma sa Prištinom, Dačić kaže da treba da se donese nova rezolucija Saveta bezbednosti, umesto Rezolucije 1244.
Ministar Dačić podseća da ulazimo u predizbornu godinu, da će 2020. biti redovni parlamentarni i lokalni izbori.

"Ako nema smetnji po državne interese, pitanje je političke odluke kada će se održati. To ne bi bili neki izrazito vanredni izbori. Ako ima državnih interesa važnijih od toga, onda tih izbora neće biti", ističe Dačić.

Izbora će, međutim, ove godine biti u Evropskoj uniji. "EU živi u utopiji da će do sredine godine biti postignut neki sporazum, jer je za njih izborna godina i neće posle funkcionisati do formiranja institucija", kaže Dačić.

Smatra da deo opozicije koji stalno kritikuje Vučića, ne zna kakva im je politika. "Hoće izbore na rečima, a mole boga da se ne raspišu. Pošto je Bogojavljenje, ne znam šta su u ponoć poželeli, ali neće im se ostvariti", rekao je Dačić.

Za izjavu Borisa Tadića da bi mogao da sarađuje sa Dačićem, ako bi Dačić okrenuo leđa Vučiću, ministar spoljnih poslova odgovara da je to politička fantastika.

"Mislim da to spada u domen političke fantastike i nerealno je da bilo ko na takav način razmišlja o tome šta će biti u periodu pred nama, jer Vučić i ja smo zajedno radili šest godina. To je možda pre bio odnos međustranačkih dobrih odnosa, ali sada je tu i lično poverenje, jer ono što radimo ima zajednički cilj – interes Srbije", poručio je Dačić.

Ističe da nikada nije on menjao političke partnere, već narod.

"Nisam ja odlučivao ko će za koga glasati na izborima. Zato je naša odluka da sa Vučićem i Nikolićem formiramo vlast 2012. bila od istorijskog značaja za Srbiju. Što pokazuje i sadašnja pozicija Srbije", zaključio je Dačić.

Izvor: T a n j u g

kosovopovučeno priznanjedačićpacoliprištinapalua
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva