:

:

TV Most

clock

April 05, 2019   14:46

0

167

Dačić: Klinton i Olbrajt dolaze u Prištinu, videće Tramp ko koči sporazum

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je danas da je upozorenje britanskih vlasti građanima da nije bezbedno putovao na sever Kosova "nastavak kriminalizacije severa Kosova" i istovremeno zapitao "koji to njihovi građani uopšte putuju na tu lokaciju".

Gostujući na TV Hepi, Dačić je kazao da se tu radi o "kontinuitetu površne politike koja dolazi iz Londona dugi niz godina", međutim, ističe da se ipak sa njima pokušava da se nađe zajednički interes.

Rekao je da politiku Velike Britanije kreiraju i razne izbeglice sa prostora bivše Jugoslavije koje su na visokim pozicijama, i dodao da je poslednji premijer Velike Britanije koji je bio u Beogradu bila Margaret Tačer.

Dačić je rekao i da nije Srbija kriva za usporavanje dijaloga oko Kosova već su krive takse koje je Haradinaj uveo.

On je ukazao da je Haradinaj sam rekao "da je uveo takse da bi sprečio da dođe do kompromisa oko ideje razgraničenja ako je to uopšte ideja".

Reagujući na izjavu potpredsednika kosovske vlade Hodžaja da bi trebalo formirati "antisrpski pakt", Dačić je rekao da misli da se Hodžaj pokajao i dodao da je "njihova odlika bila da ćute i rade, i sad svi to moraju da demantuju, jer svi zvanično pričaju da žele dobre odnose sa Srbijom".

Dačić je ponudio da ponese papire u Varšavu kako bi Bedžetu Pacoliju pokazao koliko je zemalja povuklo priznanje Kosova.

"Pacoli ide po svetu, lobira da zemlje priznaju Kosovo, a ovamo svi vrše pritisak na mene Nemci, Francuzi, Velika Britanija zašto mi to radimo. To je naša državna politika, nije moja samostalna.

Time smo učvrstili svoj međunarodni položaj", rekao je Dačić i zapitao zašto Albanci ako toliko veruju u Kosovo ne traže otpust iz srpskog državljanstva.

On je naglasio da "nemamo dileme da je nepravna situacija vezana za Kosovo i mora da se nekako dovede u red" i zapitao: "Zašto se ne ide na model SSSR koji je imao tri glasa u UN, jer su i Belorusija i Ukrajina...Već se nudi "rešenje dve Nemačke, da bi se Kosovo izdvojilo".

Prištinski gosti

Ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je, povodom poziva prištinskih vlasti nekadašnjim državnim sekretarkama SAD Hilari Klinton i Medlin Olbrajt na obeležavanje 20. godišnjice ulaska NATO snaga na Kosovo 12. juna, da "iskreno veruje da će ovaj potez perjanica bivše (američke) administracije, koja je i dalje u otvorenom klinču sa predsednikom (Donaldom) Trampom, njemu ukazati... ko sprečava kompromisno i obostrano prihvatljivo rešenje".

Dačić je to kazao za "Večernje novosti" koje podsećaju da je Klintonova bila rival aktuelnog šefa Bele kuće Donalda Trampa na izborima za predsednika SAD 2016, a da je Olbrajtova vodila Stejt department za vreme mandata nekadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona.

Kako su preneli prištinski mediji, domaćini stranim zvanicama biće tri bivša predsednika privremenih institucija na Kosovu - Fatmir Sejdiu, Bedžet Pacoli, Atifete Jahjaga, kao i aktuelni Hašim Tači.

Dačić je rekao da ga ne čudi to što bi Olbrajtova i Klintonova trebalo da budu gošće na najavljenom skupu.

"Prva, kao i suprug ove druge, predvodili su agresiju protiv naše zemlje koja je imala za cilj nasilno odvajanje KiM. Iskreno verujem da će ovaj potez perjanica bivše administracije, koja je i dalje u otvorenom klinču sa predsednikom Trampom, njemu ukazati da oni i ovim činom brane politiku svršenog čina koja nas, evo 20 godina od prestanka rata, sprečava da dođemo do kompromisnog i obostrano prihvatljivog rešenja", naveo je šef srpske diplomatije.

"Novosti" podsećaju da su prištinske vlasti protekle dve decenije na različite načine zahvaljivale porodici Klinton, pa osim toga što je jedan butik u Prištini poneo ime po Hilari, njenom suprugu je 2009. podignut spomenik visok šest metara u centru grada. Pre toga je bulevar, na kome je spomenik otkriven, već bio nazvan po njemu.

Suludi zahtevi da Vučić i ostali podnesu ostavke

Dačić je ocenio zahteve opozicije da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i svi ostali sa njim podnesu ostavku kao "sulude" i dodao da ako ima neki zahtev oko zakonodavstva o njemu treba razgovarati.

"Ali iskreno ne postoji izborni sistem koji će od nekog ko ima tako malo glasova da napravi pobednika, to je nemoguće", rekao je Dačić i dodao kako istraživanja pokazuju da je Vučić najpopularniji, a on drugi.

Odgovarajući na pitanje o demonstracijama u Srbiji Dačić je rekao kako je "stara filozofija da je potrebna nestabilnost da bi neka sila pokazala da je potrebna u regionu da drži pod kontrolom" i dodao "da je u Srbiji, manjak političkih ideja i narodne podrške, ali izgleda da je to obrnuto srazmerno u vezi sa agresivnošću, što ih manje ima sve su agresivniji".

Dačić je rekao da se traži da dođe do incidenata i radikalizacije, jer se "procenjuje da bi se time dobilo na masovnosti i boljoj posećenosti, da bi dovelo do internacionalizacije".

Za lidere opozicije istraživanja pokazuju, rekao je Dačić, da imaju puno negativnih glasova i ocenio "to nije materijal od koga može da se pravi neka građevina".

"Kako da završe skup 13. aprila ako su rekli da nema razilaženja dok se ne realizuje zahtev. Tako je bilo kada su bili kod Aleksandra Vučića u Predsedništvu, pa su posle otišli ispred policijske stanice", rekao je Dačić.

Šef diplomatije je ocenio da je "najveća posledica onog na ulici, što se šalju slike u inostranstvo koje ne održavaju realno stanje u Srbiji" i dodao da " ti koji organizuju dobro znaju da od toga nema ništa" a "žele da privuku pažnju".

Kao problem opozicije Dačić vidi to što su, kako kaže, nesaglasni oko osnovnih političkih vrednosti i dodaje da se "ne zna se ko se tu više s kim ujedinjuje".

On je istakao da se protesti u Srbiji ne mogu porediti da sa protestima u Tirani i Podgorici ni po broju demonstranata ni po političkoj snazi.

"Nećemo izbore a tražimo da Aleksandar Vučić ode, ne znam da li bilo ko ozbiljan može u tome da učestvuje", rekao je Dačić i dodao kako je sve povezano sa željom da se u regionu zadrži politička nestabilnost da bi oni mogli da arbitriraju.

Izvor: Танјуг

DačićKiMtakseTramp

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva