:

:

TV Most

clock

Februar 17, 2019   16:47

0

237

Dačić: Kosovski Albanci nemaju čemu da se raduju

Privremene institucije u Prištini su uvele takse na robu iz Srbije kako bi skrenule pažnju sa suštinskih pitanja u odnosima Beograda i Prištine, kao što su rasvetljavanje sudbine ubijenih Srba na KiM, prava Srba u južnoj srpskoj pokrajini, imovine Srbije, formiranje Zajednice Srpskih Opština i mnoga druga, primetio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Govoreći na protestnom skupu u organizaciji Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, Dačić je istakao da jednostrano proglašena nezavisnost Kosova, koja se danas slavi u Prištini, satkana od laži i zločina.

„Juče ste mogli da čujete kako Hašim Tači kaže da je Kosovo priznalo 116 zemalja, a oni su uveli takse jer je 13 zemalja povuklo priznanje. Takođe, 74 članica UN glasalo da Kosovo uđe u Interpol. Pa kako onda 116? To je priča za međunarodnu zajednicu, to je priča za druge zemlje kako bi bile navučene da priznaju Kosovo”, rekao je Dačić.

Podseća da su iz Prištine dolazile priče da su Srbi zarobili Alabance na stadionu, a da nijedan novinar koji je pokušao da snimi to nije video, kao i da su Srbi uzimali krv od albanske dece za svoje vojnike

„I ostale laži... A istina je da je 200.000 Srba proterano sa KiM i istina je ova soba kidnapovanih i ubijenih na KiM. Uvođenjem taksi Priština je skrenula pažnju sa suštinskih pitanja, jer valjda želi da pokaže da je zločin protiv Srba legitiman”, naveo je Dačić, prenosi Tanjug.

Zapitao je šta to Priština obeležava kad za 11 godina od jednostrane nezavisnosti nije postala članica Saveta Evrope, UN, Uneska, Inerpola, i drugih međunarodnih organizacija i podsetio da je EU sa Kosovom potpisala sporazum kao sa teritorijom, a ne kao sa državom. Dačić kaže da Srbiji nije u interesu da zaoštrava sukob sa Prištinom, već da razgovara i da dođe do kompromisnog rešenja.

„Srbija nema nameru da prizna nezavisnosti i to nikada neće uraditi”, podvukao je Dačić i dodao da će Srbija nastaviti da vodi politiku povlačenja priznanja iako se na nju vrši veliki pritisak da sa tim prestane.

Kaže da će se o pitanjima, sa kojih su takse skrenule pažnju, kao što su rasvetljavanje ubijenih Srba, prava Srba na KiM, formiranje ZSO tek biti deo razgovora sa Prištinom, kao i pitanje imovine Srbije.

„Srbija je otplatila više od 700 miliona dolara kredit za Trepču za ovih dvadesetak godina koje su kosovske firme uzimale, i da treba još 200 miliona dolara, mi to otplaćujemo zato što smatramo da je Kosovo deo srpske teritorije, a oni ne kažu nemojte vi nama da plaćate mi smo nezavisna država, kada treba da se plaća onda su oni su deo Srbije”, naveo je Dačić.

Osim toga, ukazao je da su danas na vlasti u Prištini ljudi koji se nalaze na poternicama za zločine na KiM.

„Jedan od braće Mazreku je rekao da je Fatmir Ljimaj ne samo naredio, već i učestvovao u ubijanju i silovanju žrtava u Plećki. Danas je Ljimaj na čelu pregovaračkog tima Skupštine Kosova”, ukazao je Dačić.

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM Simo Spasić je na protestnom skupu rekao da je ovo tužan dan za porodice kosmetskih žrtava, dok u Prištini Haradinaj, Tači, Veselji, Ljimaj slave lažnu državu.

„Ko bi mogao da veruje da će zločinci predstavljati Albance u Briselu”, rekao je Spasić.

Udruženje, kaže Spasić, od države traži da pomognu porodicama kosmetskim žrtvama i da se zakonom regulišu njihova prava, odnosno da se izjednače prava civilnih žrtava sa palim borcima i vojnicima.

„Tražimo da do 17. marta naše porodice dobiju prava o civilnim žrtvama rata, ako ne dobijemo odgovor od Vlade Srbije mi ćemo iz Spomen sobe 17. marta krenuti do Vlade po odgovor”, rekao je Spasić.

Zastupnica Udruženja Snežana Marković podsetila je da je na jučerašnji dan 2001. godine kod Podujeva ubijeno 12 Srba, a 43 ranjeno, i da je tada život izgubilo dvogodišnje dete.

„Danas ta zločinačka ruka slavi i veliča ne samo proglašenu lažnu državu Kosovo, već i zločine nad Srbima i u Livadicama, Orahovcu, Goraždevcu, Obiliću, Peći i širom KiM”, zaključila je Marković.

Izvor: TAНЈУГ

dačićkosovo i metohijaudruženje porodica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva