:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Februar 13, 2019   18:48

0

156

Dačić: Nivo odnosa SAD i tzv. države Kosovo za oktavu niži

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da su se stvorili međunarodni uslovi da se eventualni kompromis Beograda i Prištine verifikuje i doživi međunarodne garancije, ali da Priština ne želi kompromis i onemogućava nastavak dijaloga.

"Stekli su se međunarodni uslovi da se kompromis Beograda i Prištine verifikuje i doživi međunarodne garacije, ali u ovom trenutku niko ne može da kaže šta će da se desi, budući da Priština stalno iznosi različite stavove i izjave", rekao je Dačić na sednici skupštinskog Odbora za spoljne poslove.

On je ocenio i da je nivo odnosa SAD i tzv. države Kosovo "za oktavu niži" zbog odbijanja Prištine da povuče takse na srpske proizvode, ističući da SAD nisu promenile svoj stav po pitanju nezavisnosti Kosova, ali da su pod uticajem Beograda shvatile da nema rešenja bez kompromisa.

"Oni su to shvatili i sada dolaze u situaciju da se tzv. Kosovo percipira kao prepreka za dolazak do krajnjeg rešenja", rekao je Dačić.

Dačić je istakao i da je pismo Vašingtona liderima tzv. Kosova znači da su podrška SAD i nivo odnosa barem za jednu oktavu niži, te i da je otkazivanje posete američkog generala Prištini takođe simbolična poruka.

On je dodao i da Priština ne želi kompromis i da neće da prihvati ni zahteve SAD što onemogućava nastavak dijaloga.

Ističe da bi za Srbiju bilo značajno da se dijalog nastavi i da ne treba gubiti vreme, budući da srpskim interesima odgovaraju trenutni međunarodni odnosi i administracija u SAD.

"Haradinaj je okarakterisao Mogerini kao neprijatelja Kosova i prvi put smo u situaciji da Mogereini, Han, SAD, Francuska, Rusija saglasne da je potreban kompromis", rekao je Dačić.

Takav stav ne dele Nemačka i Velika Britanija, koja, dodaje, ima tradicionalno negativan odnos prema Srbiji, dok Nemačka gaji strahove zbog rešenja koje bi tumačili kao promenu granica.

Izvor: Танјуг

SADKiMDačić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva