:

:

TV Most

Foto: MSP

clock

April 24, 2019   17:04

0

245

Dačić s gruzijskim kolegom o saradnji i globalnim izazovima

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zahvalio je danas na čvrstoj poziciji Gruzije u poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Republike Srbije.

Dačić, koji boravi u bilateralnoj poseti Gruziji, razgovarao je sa svojim kolegom i domaćinom, ministrom inostranih poslova Davidom Zalkalianijem i upoznao ga o tekućim reformama koje sprovodi Vlada, kao i toku evropskih integracija Srbije i mogućnostima ekonomske saradnje.

Šefovi diplomatija dve države su razmenili mišljenja i o unutrašnjepolitičkim, regionalnim, evropskim i globalnim procesima i izazovima aktuelnog trenutka.

Posebnu pažnju dvojica ministara su posvetili daljem unapređenju bilateralne saradnje između dve države i to pre svega u oblasti privredne saradnje.

Šef srpske diplomatije je u prijateljskom razgovoru sa ministrom inostranih poslova Gruzije istakao značaj dobrih i prijateljskih odnosa između dve države i njenih naroda, te izrazio zadovoljstvo uspešnom saradnjom u svim oblastima od obostranog interesa.

U tom smislu, ministar Dačić je podvukao i važnost nedavnog otvaranja diplomatskog predstavništva Gruzije u Republici Srbiji što će, kako se navodi, dodatno podstaći razvoj bilateralne saradnje.

To je veliki korak napred, rekao je Dačić.

Nakon sastanka ministri su potpisali Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti omladine i sporta između Ministarstva omladine i sporta Srbije i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Gruzije i Zajedničku deklaraciju prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova i ministra inostranih poslova Gruzije.

Dačih je konstatovao da su bilateralni odnosi Gruzije i Srbije veoma dobri i da nema otvorenih, ni spornih pitanja.

"Očekuje nas niz značajnih susreta u sledećem periodu, Srbija i Gruzija imaju dobre istorijske odnose, postoji poštovanje i ljubav između dva naroda i važno je to negovati. Međusobno podržavamo jedni drugi kad je reč o principima međunarodnog prava. Veoma smo zahvalni Gruziji na principijelnom stavu kad je reč o teritorijalnom integritetu Srbije vezano za pitanje Kosova, a isto tako Srbija ima čvrst principijelni stav kad je reč o očivanju teritorijalnog integriteta Gruzije", rekao je Dačić.

On je naveo da je cilj da se dobra saradnja proširi i na ekonomskom planu, i da bi ona mogla biti bolja.

"Možemo da uradimo značajno više u narednom periodu, da još unapredimo odnose i saradnju, naročito na ekonomskom planu, a takođe razmišljamo i o slobodnoj trgovini", rekao je Dačić.

Dačih je takođe naveo da Gruzija ima dobre rezultate kada je u pitanju reforma e uprave i da će na tom planu može svojim iskustvom pomoći Srbiji.

Takođe je naveo da u julu očekuje zasedanje mešovitog komiteta. On je dodao da bi uvođenje direktne avionske linije bilo veoma važno za dalje unapređenje saradnje i komunikaciju.

Dačić je pozvao svog kolegu Davida Zalkalianija u posetu Beogradu.

Dačić sa predsednicom Gruzije o saradnji dve zemlje

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i predsednica Gruzije Salome Zurabišvili konstatovali su danas da oblasti privredne saradnje, kulture i turizma imaju najveći potencijal za razvoj, kao i saradnja u evropskim integracijama.

Dačić, koji boravi u poseti Gruziji, u sadržajnom razgovoru zahvalio je na snažnoj podršci Gruzije teritorijalnom integritetu Srbije. Istakao je važnost daljeg unapređenja bilateralne saradnje u svim oblastima od obostranog interesa, sa posebnim akcentom na oblast privrede, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Predsednica Gruzije je iznela lično zadovoljstvo zbog posete srpskog ministra spoljnih poslova Gruziji i istakla njenu važnost za dalji razvoj utvrđenog pravca razmene visokih poseta u cilju unapređenja opšte bilateralne saradnje između dve prijateljske države.

Ona je upoznala šefa srpske diplomatije sa svojom vizijom razvoja Gruzije, saradnje sa EU, najvažnijih strateških ciljeva Gruzije, kao i rešavanja otvorenih pitanja u regionu u kontekstu poštovanja međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta suverenih država. Iznela je i zahvalnost Srbiji na podršci teritorijalnom integritetu Gruzije.

Izvor: Танјуг

DačićGruzija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva