:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Novembar 08, 2018   15:30

0

192

Dačić sa predstavnicima Grupe frankofonih ambasadora u Srbiji

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas predstavnike Grupe frankofonih ambasadora u Srbiji i zahvalio im na podršci za unapređenje statusa naše zemlje u Međunarodnoj organizaciji frankofonije.

Srbija je u Međunarodnoj organizaciji frankofonije iz posmatrača prešla u pridruženog člana na proteklom XVII Samitu Frankofonije održanom 11. i 12. oktobra u Jerevanu.

Ministar je izrazio je zadovoljstvo što je u Beogradu formirana Grupa frankofonih ambasadora što je praksa u mnogim državama u svetu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Dačić je naglasio da je formiranje Grupe važna inicijativa, imajući u vidu interes Srbije da u svojstvu pridruženog člana u Međunarodnoj organizaciji frankofonije ojača svoju poziciju i širi vrednosti ove Organizacije na planu unapređivanja lingvističkih i kulturnih različitosti, upotrebe francuskog jezika i jačanja mira, demokratije i ljudskih prava.

Abasador Maroka u Srbiji i predsednik Grupe frankofonih ambasadora Amin Belaž čestitao je Srbiji na unapređenju statusa u Međunarodnoj organizaciji frankofonije. On je dačića izvestio da je Grupa formirana 28. juna ove godine, da je za sada čini 17 ambasadora i da se nada da će kroz ovaj format uspešno sarađivati sa Srbijom.

Šef srpske diplomatije izrazio je spremnost da nakon ovog inicijalnog sastanka nastavi redovne kontakte i saradnju sa Grupom frankofonih ambasadora u Srbiji.

Sastanku su prisustvovali ambasadori Maroka, Egipta, Francuske, Rumunije, Kipra, Libana, Švajcarske i Tunisa, predstavnica Ujedinjenih nacija u Srbiji, šef kancelarije Saveta Evrope, otpravnici poslova Kanade, Belgije, DR Konga, Gvineje, Poljske i direktor Francuskog instituta u Beogradu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva