:

:

TV Most

Foto: Tanjug, arhiva

clock

Novembar 14, 2018   20:11

0

58

Dačić za RTS: Potreban kompromis a ne nametnuta rešenja

Nakon rasprave o Kosmetu u Savetu bezbednosti UN, ministar spoljnih pposlova Srbije Ivica Dačić je rekao da su se čuli različiti stavovi, ali da je bitno da nisu donete nikakve odluke već da je svako mogao da iznse svoje viđenje situacije.

Ivica Dačić je za RTS iz Njujorka rekao da se rasprava u SB UN odvijala u skladu sa prethodnim odlukama država o statusu Kosova i Metohije. Međutim, kaže da se vidi mala razlika jer neke velike sile pozivaju na fleksibilnost svih strana u dijalogu, što ranije nije bio slučaj.

Kaže da su i dalje prisutni pozivi onima koji to nisu učinili, da priznaju Kosovo i da glasaju da ono uđe u Interpol, ali poručuje da nema preciznih brojki o tome koliko država priznaje nezavinso Kosovo.

"Niko nije osporio moju tezu da je 10 država povuklo priznanje", rekao je Dačić i dodao da će na sledećim sednicama brojka onih koji su priznali Kosovo biti još manja.

Ističe da je važno da se čuje stav Srbije o postupcima Prištine i o incidentima koji su se dešavali i zato je neophodno da postoji redovna dinamika sednica SB UN, da se sagleda stanje koje je krhko, jer začas dođe do incidenata.

Ministar spoljnih poslova Srbija poručuje da je Beograd opredeljen za dijalog ali onaj koji se zasniva na traženju zajedničkih interesa i kompromisa a ne na nametanju jednostrano donete odluke.

"Od toga nema ništa, nećemo promeniti stav, zahvalni smo Kini što je vratila Kosmet na dnevni red SB UN, uz podršku Rusije", naveo je Dačić.

Rasprava o Kosmetu zavisi od predsedavajućeg 

Dodaje da se u sledećoj godini menja sastav Saveta bezbednosti UN, i da u suštini nema dogovora da li će biti sednica o Kosmetu, već da to zavisi od toga ko je predsedavajući u tom mesecu.

Govoreći o šansama Prištine za prijem u Interpol, kaže da je teško o tome govoriti jer se Beograd ne suočava samo sa Albancima već sa velikim lobiranjem zapadnih zemalja.

Kaže da Ministarstvo spoljnih poslova nije direktno nadležno za to pitanje, već MUP. Ipak, Srbija se bori da kaže svima da je u pitanju statusna stvar i da „oni ne žele da se bore protiv kriminala već da pokažu da su nezavisna država".

"Mislim da je to naša prednost jer države uviđaju da je to opasno. Borićemo se do krajazajendo sa MUP-om i predsednikom Srbije", istakao je Dačić.

Navodi da lično misli da su velike šanse da Srbije u toj borbi pobedi ali da zna da će se predsednik Vučić ljutiti ako kaže „da će da dožive debakl", i da će to reći u ponedeljak. 

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva