:

:

TV Most

Foto: Sputnik

clock

Januar 17, 2019   11:11

0

155

Dačić:Nedovoljno koristimo Sporazum o slobodnoj trgovini

Poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji potvrdiće naše dobre odnose i međusobno poverenje, rekao je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić, i dodao da Srbija, bez obzira na dobre političke odnose, ne koristi dovoljno Sporazum o slobodnoj trgovini koji ima sa Rusijom.

Dačić je za Pink tv rekao da Srbija želi da razvija saradnju sa Rusijom, ne samo na političkom planu, već i na ekonomskom, kulturnom, prosvetnom, naučnom. . . 

"Ekonomska saradnja mora da bude na višem nivou. Mnoge zemlje sve bi dale da imaju ovakav sproazum sa Rusijom", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Putinova poseta predstavlja svetski događaj, ne samo po proceni naših stručnjaka, već i po oceni uglednih svetskih listova, među kojima je Fajnenšel tajms, koji ovaj događaj svrstava među četiri najznačajnija u svetu ovog meseca.

"Na zapadu godinama postoji strah, koji je rodio ideju da gde god dolazi Putin postoje neke teorije zavere. Srbija je radosna što dolazi naš prijatelj, a isto tako bismo bili radosni, ako bi u Srbiju došao američki predsednik ili britanska premijerka", rekao je Dačić.

On je podvukao da je cilj Srbije da sa svima razvija dobre političke odnose i da je Rusija naš strateški partner, te ponovio da će prilikom Putinove posete biti potpisan 21 sporazum, ali i da će na marginama biti još događaja koji će dodatno osnažiti srpsko-ruski odnos.

"Naravno, među njima je uručivanje ordena Aleksandara Nevskog koji je predsednik Putin dodelio predsedniku Vučiću, što je još jedna potvrda važnosti koju Rusija pridaje Srbiji, ali i potvrda međusobnog poverenja dva predsednika", rekao je Dačić i dodao da Srbija sa Rusijom nema otvorenih pitanja.

Dačić je sinoć dočekao ruskog kolegu Sergeja Lavrova, sa kojim je, kaže, razgovarao o mnogim temama i od kojeg je dobio pohvalu kako je Srbija uspela da ubedi zemlja da povuku priznanje Kosova.

Kaže da je Rusija od početka uključena u dijalog između Beograda i Prištine, i da se interesuje u rešavanje kosovskog pitanja, kao i da neće dopustiti da se neko drugi uključi, a da Rusiju "drži po strani".

"Nema bojazni da će se neko drugi uključiti u dijalog između Beograda i Prištine, a da Rusija to neće. Rusija je na našoj strani i u tom smislu se zaista moramo zahvaliti Rusiji zato sto smo imali njihovu podršku u Savetu bezbednosti UN", podvukao je Dačić.

Dačić kaže da pojedine opozicione stranke ne podnose to sto Srbija ima podršku Rusije i što predsednika Srbije podržava Putin.

Dodaje da će Putina ispred Hrama Svetog Save dočekati veliki broj građana i da to pokazuje kakav odnos Srbija ima prema Rusiji.

"Mi nikada nismo imali bilo kakve primedbe Rusije na naš evropski put. Naš izbor je logičan da budemo članovi EU, ako EU opstane", naglasio je on.

Prištinska vlast, dodaje Dačić, uvođem takse od 100 odsto na srpske proizvode, našla se u pat poziciji i sada, kako kaže, "tonu sve više u živo blato".

"Zato ne treba govoriti u kategorijama mi smo pobedili. Da li će doći do rešenja, ne znamo. Bitno je da se dijalog nastavi. To zna i Putin i Amerikanci", zaključio je on.

Izvor: T a n j u g

eusporazumtaksedačić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva