:

:

TV Most

clock

April 25, 2019   14:48

0

268

Dan Biblioteke Matice srpske

Na svečanoj akademiji održanoj povodom proslave dana Biblioteke Matice srpske ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da ulaganje u srpsku kulturu predstavlja sipanje betona u temelje opstanka jednog naroda i jednog društva na istorijskoj sceni.

"Ministar Vukosavljević podsetio nas je s koliko su entuzijazma u vremenima teškim za srpski narod ljudi odani ideji čuvanja srpske kulture održavali njenu vitalnost. Zapitao se koliko smo mi danas ostali verni naporima Save Tekelije i Platona Atanackovića koji su se borili za razvoj i opstanak srpske kulture darujući svoje lične biblioteke Biblioteci Matice srpske", saopštila je Biblioteka Matice srpske.

Prisutnima su se obratili i predsednik Matice srpske profesor Dragan Stanić, Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević i upravnik Biblioteke Selimir Radulović. Mogla se čuti i beseda Dušice Grbić.

Nagradu "Zlatna knjiga Biblioteke", koju čine povelja, plaketa i grafika Dragana Stojkova, ovogodišnjem laureatu Lazaru Čurčiću uručili su akademik i predsednik žirija Miro Vuksanović i Selimir Radulović. 

Ovaj dan obeležava se u spomen kada je 1864. doneta odluka o preseljenju Matice srpske i njene biblioteke iz Pešte u Novi Sad.

Izvor: Танјуг

BibliotekaMatica srpsk
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva