:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 21, 2019   22:39

0

283

Davos čeka elitu

U Davosu se okuplja elita sveta politike i privrede uoči sutrašnjeg zvaničnog početka Svetskog ekonomskog foruma. Očekuje se više od 3.000 učesnika iz 115 ekonomija sveta. Osnivač Klaus Švab smatra da ovogodišnji forum treba da bude mesto razumevanja i da je dijalog danas važniji nego ikada.

Mnogo je tema, mnogo izazova – globalni privredni rast gubi na snazi, trgovinski konflikti se pojačavaju, Bregzit otvara nova pitanja, klimatske promene ostaju nerešene. Organizatori kažu da svetu nedostaju vizije, a Forum može da pomogne.

"Ako sada govorimo o globalizaciji, onda ona mora biti održiva. Mora više da se zasniva na moralnim principima. Potrebna nam je remoralizacija globalizacije", napominje osnivač Foruma Klaus Švab.

Mnogo je diskusija, mnogo poznatih. Među 3.000 učesnika biće 70 šefova država i vlada, vrh Ujedinjenih nacija, Svetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda. Prognoze nisu kao što se očekivalo – ove godine svetska ekonomija usporiće rast na 3,5 odsto.

"Rizici su sve veći, pogotovo oni vezani za političke poteze. To ne znači da je nova recesija iza ugla, ali je jasno da će rast biti slabiji. Tome treba dodati neizvesnost, geopolitičke brige. Zato je poruka političarima da se suoče s preostalim institucionalnim slabostima", ukazuje direktorka MMF-a Kristin Lagard.

Tramp, Makron i Mej izostaju 

Mnogi neće doći zbog problema na domaćem planu. Prošlogodišnja zvezda Davosa, Donald Tramp zbog blokade vlade, francuski predsednik zbog unutrašnjih problema, britanska premijerka zbog sporazuma o izlasku iz Unije, umesto predsednika Kine dolazi potpredsednik.

Kao i svake godine uoči početka foruma u Davosu dobrotvorna organizacija Oksfam upozorava da se nastavlja trend da su bogati sve bogatiji, siromašni siromašniji.

"Dvadeset šest najbogatijih ljudi je prošle godine imalo novca koliko i siromašnija polovina čovečanstva. Grupa bogatih je svaki dan zarađivala po 2,5 milijarde dolara, dok je 3,8 milijardi siromašnih gubilo 500 miliona dolara dnevno", ističe Vini Bjanjima iz organizacije Oksfam.

Pristup elitnom skupu nije besplatan za poslovne ljude. Korporacije moraju da plate godišnju članarinu od 60.000 dolara, a za status strateškog parnera i do 600.000 dolara.

Izvor: RTS

DavosSvetski ekonomski forum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva