:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 22, 2019   11:42

0

224

Dejanović: Najbolji radnici roditelji, brinu o egzistenciji deteta

Poslodavci treba da budu najzadovoljniji kada zapošljavaju roditelje, jer, roditelji imaju najveći stepen odgovornosti za rad, budući da treba da zarade za decu i sebe izjavila je Slavica Đukić Dejanović, ministarka zadužena za populacionu politiku.

Slavica Đukić Dejanović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a navela da su roditelji najbolji radnici i da treba stimulisati one poslodavce koji na taj način prilaze roditeljima i na taj način usklađuju rad i roditeljstvo.

"Roditelj ima najveću odgovornost i zato poslodavac treba da stimuliše tog roditelja da brine o svom detetu", rekla je Đukić Dejanovićeva. 

Ocenjuje da da  bi poslodavci trebali da izađu u susret roditeljima i omogući im klizno radno vreme.

Ukazujući na raznolikost problema "od regiona do regiona", ministarka je kao primere navela jugoistok Srbije gde, kako kaže, preovladava patrijarhalni obrazac po kome je briga o deci zadatak majki.  

Dodaje i da Srbija ima dobre zakone, da je posebno "izvanredan zakon o zabrani diskriminacije" i da radnici ne bi trebalo da se ustručavaju da prijave poslodavce.

"Poslodavac nema pravo da postavlja lična pitanja poput – da li ćete imati decu, njima je to zabranjeno. Mi moramo da ohrabrimo sve one koji su se našli u takvoj poziciji da prijave poslodavce jer pitanja lične prirode predstavljaju diskriminaciju jer oduzimate im elementarno pravo na rada. Takvih pitanja ne treba biti i ne sme biti", izričita je ministarka. 

Za radnike pred penziju klizno radno vreme

Osvrćući se na rezultate istraživanja "Međugeneracijska razmena i stavovi" navodi da su rezultati istraživanja pokazala da treba mnogo više da se radi na razbijanju predrasuda.

"Suštinski, emotivne, porodične, finansijske veze unutar različitih generacija u našoj kulturi su vrlo snažne to govori istraživanje, a nekako se stiče utisak da kad pomenemo stara osoba, da to asocira na  razmišljanje – ona opterećuje, ona je bolesna, nezadovoljna i teška. Prosto jedna vrsta stigmatizacije starih na prvi pogled. Međutim, suštinski rezultati upravo to demantuju – stari su poželjni, oni su nam jedan deo ekonomske sigurnosti", objašnjava Đukić Dejanovićeva.

Dodaje da je istraživanje pokazalo da građani Srbije imaju bolje mišljenje o starima nego o mladima, za koje se misli da ne doprinose društvu.

Navodi da je postoji razmena znanja između mladih i starih. "Rezultati su pokazali da mladi mogu da uče od starih i obrnuto. I zato treba osmisliti programe gde će starije osobe kroz radionice, čitaonice sticati nove veštine", navodi Đukić Dejanovićeva.

Dodaje da su stariji spremni da se žrtvuju za decu i da im posebno teško pada odlazak u penziju.

"Oni su spremni da se žrtvuju za decu. Posebnu pažnju treba obratiti na generaciju koja odlazi u penziju jer ljudi koji su u svojoj struci prelazak u penziju doživljavaju dramatično. Smatram da im treba omogućiti postepen odlazak u penziju, kroz neko klizno radno vreme", navodi ministarka.

Ističe da živimo u društvu koje se ubrzano menja, i demografski podaci pokazuju da evropsko stanovništvo ubrzano stari. "Imamo sve veći broj starih lica. Prosečna starost nam je 43 godine", navodi Đukić Dejanovićeva.

Izvor: RTS

Slavica Đukić Dejanović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva