:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Novembar 09, 2018   12:26

0

77

Dik Marti: Ako ne zaštite svedoke, ubiće ih

Švajcarski senator Dik Marti, bivši specijalni izvestilac Saveta Evrope i autor izveštaja o trgovini ljudskim organima na Kosovu, kaže da veruje u sud za OVK.

Marti je takođe rekao i da je optimista po pitanju hapšenja "velikih riba" u Prištini.

"Optimista sam da će uskoro tribunal testirati svoj rad prvim hapšenjima ljudi koji su na Kosovu i međunarodnoj zajednici poznati kao 'velike ribe'", rekao je Marti za "Preševa jon".

Navodi se da je on istovremeno "izrazio zabrinutost da bi svedoci mogli da budu ubijeni ako ih kosovska policija i Euleks ne zaštite".

Prema tvrdnji Martija, "Kosovo ne može da ima političku i ekonomsku perspektivu ukoliko zemlju vode osumnjičene, korumpirane osobe i mafijaški kriminalci".

"Preševa jon" navodi da je Marti "ranije nazivao (kosovskog predsednika) Hašima Tačija, (potpredsednika kosovske skupštine) Džavita Haljitija, (predsednika kosovske skupštine) Kadrija Veseljija... 'velikim ribama'".

Prema Martiju "uspostavljanjem tribunala za zločine na Kosovu, Kosovo će bez sumnje otvoriti nove perspektive za integracije".

"Ne mislim da će (sud) biti protiv Kosova ili OVK, već zlostavljača iz njihovih redova iz perioda tokom i nakon rata u regionu. Verujem da dobar deo kosovskih političara to zna, posebno onih kojima nisu čiste ruke", rekao je Marti.

"Preševa jon" navodi da je Marti takođe upitao "zašto ga Hašim Tači ne tuži za 'klevetu'".

Marti je u julu 2014. u intervjuu za švajcarski radio SRF rekao da je izveštaj glavnog tužioca za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji 1999. godine Klinta Vilijamsona, koji je tada predstavljen, predstavljao "prijatno iznenađenje" i da, iako Vilijamson nije naveo imena, već je pominjao samo nekadašnje visoke kadrove OVK, za Martija bilo "sasvim jasno ko su oni".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva