:

:

TV Most

clock

Maj 26, 2018   12:05

0

192

Ditman: Srbija će sačuvati srce društva usvajanjem vrednosti EU


Kroz potpuno usvajanje evropskih vrednosti, Srbija će najbolje sačuvati srce svog društva, odnosno omogućiti svojim građanima brz i siguran razvoj njihovih potencijala, smatra ambasador Nemačke u Srbiji, Aksel Ditman.


"Želimo Srbiju u evropskoj porodici i želimo da pomognemo Srbiji da očuva zdravo i dinamično srce svog društva", napisao je Ditman povodom 25 godina "Hemofarm fondacije" u blogu na temu "Kako sačuvati srce društva?", koja čini srž rada jedne od najdugovečnijih fondacija u našoj zemlji.


Srbija je, kako ističe, donela stratešku odluku da postane članica Unije, čije jezgro i srce čine zajedničke vrednosti.


To, međutim, za Srbiju podrazumeva sveobuhvatni proces transformacije državnih i društvenih institucija, sudstva i ekonomije u cilju potpune efektivne implementacije vladavine prava i zaštite pojedinca i njegovih potreba, navodi Ditman.


"Utoliko se Srbija transformiše kako bi unapredila dobrobit svojih građana, a Evropska unija je tu da pruži savetodavnu, finansijsku i tehničku podršku", piše Ditman u svom blogu.


Nemačka je, kako dodaje, fer i pouzdan partner Srbije na njenom transformatorskom putu ka Evropskoj uniji, i posvećena je procesu proširenja Unije, jer što šira i jača Unija, to bolji život za građane Evrope, ocenjuje Ditman.


Ističe i da se sistem vrednosti koji zastupa EU bazira na poštovanju ljudskih prava i ljudskog dostojanstva i da je svaka politička, ekonomska ili društvena odluka u zemljama EU, utemeljena u pravnom sistemu, što Unije, što zemalja članica.


"Ove vrednosti omogućuju članicama EU stabilan, održiv razvoj nacionalnih ekonomija i visok stepen zaposlenosti", navodi Ditman.


Uz konstataciju da se poslednjih godina kako svet, tako i EU, suočavaju sa velikim izazovima, kao što su migrantska i ekonomska kriza, Ditman kaže da upravo te krize, čije rešenje prevazilazi mogućnosti svake zemlje pojedinačno, ukazuju na potrebu jake i jedinstvene Unije.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva