:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Novembar 10, 2018   21:53

0

109

Dobro stanje u budžetu omogućilo veće penzije

Prvi deo uvećane oktobarske penzije, dobilo je i oko milion i 400 hiljada penzionera koji primanja dobijaju iz dva dela. Većina njih ima pet odsto povišice, dok je ostalima zbog ukidanja privremenog umanjenja penzija, ček znatno deblji.

Sa oktobarskim čekom, svaki penzioner dobio je više nego na prethodnom. Prosečna penzija sada je 26.320 dinara, i za 5,4 odsto veća nego prošlog meseca.

Najniža penzija je 15 hiljada dinara, dok je najviša dostigla 132 hiljade.

U protekle četiri godine, procentualno najviše su porasle najniže penzije, koje nisu ni umanjivane, a sada su imale i četvrtu povišicu. Ipak, u odnosu na 2014. pre umanjenja, sve penzije su veće od osam do 13,3 odsto.

Tako je, na primer, penzija koja je prošog meseca bila 34 hiljade dinara, veća za 1.700, a penzija od 55 hiljada za nešto više od devet hiljada dinara. Onima koji su prošlog meseca prilmili 71 hiljadu dinara sada sleduje 14 hiljada dinara više. Stanje u budžetu omogućilo je veće penzije, a od toga će zavisiti i dalji rast penzionerskih primanja.

"Penzioneri su pretrpeli dosta, znali su da veruju u ovu Vladu. Mi želimo njima na neki način da pomognemo da penzije porastu, jer materijalni položaj svih građana a i naših penzionera je nešto što je nama jedan od prioritetnih zadataka", rekao je ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Za isplatu penzija od ovog meseca potrebno je 46 milijardi dinara, 3,3 milijarde više nego do sada. Dobra vest iz PIO fonda je da je u ovoj godini u odnosu na prošlu, naplata doprinosa veća za devet odsto.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva