:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Novembar 19, 2018   8:14

0

158

Dodik i Cvijanovićeva polažu zakletvu

U Banjaluci će danas biti održana konstitutivna sednica 10. saziva Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će biti obavljena i inauguracija novoizabrane predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović, a zakletvu će položiti i novi srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Sednici parlamenta tog entiteta BiH, koja će početi u 14 časova, prisustvovaće i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. 
Sednicom će predsedavati radno Predsedništvo koje čine najstariji poslanik ovog saziva Dane Malešević (DNS) i tri najmlađa poslanika iz tri partije s najvećim brojem poslanika, Denis Šulić (SNSD), Davor Šešić (SDS) i Aleksandar Glavaš (DNS).

Predviđeno je polaganje svečane zakletve narodnih poslanika, novoizabrane entitetske predsednice Željke Cvijanović i potpredsednika Ramiza Salkića iz reda bošnjačkog i Josipa Jerkovića, iz reda hrvatskog naroda. Svečanu zakletvu u entitetskom parlamentu položiće i novi član Predsedništva BiH iz RS Milorad Dodik. 
Na prvoj sednici novog saziva biće izabran predsednik Narodne skupštine RS, a odluka kojom se utvrđuje broj potpredsednika biće donesena uoči samog zasedanja. 
Biće pokrenute i inicijative za izbor delegata iz RS u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i delegata u Veću naroda RS. 
Po najavama predstavnika SNSD, skupštinsku većinu činiće između 50 i 60 poslanika te stranke i partnerske stranke, od ukupno 83 poslanika.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva