:

:

TV Most

clock

April 26, 2019   13:08

0

144

Dodik sa papom Franjom

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik sastao se s papom Franjom u Vatikanu, navodi RTRS. Pred sastanak Dodika i pape u središtu Rima postrojena je i garda koja je dočekala srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH. U pratnji Milorada Dodika je i predsednica RS Željka Cvijanović.

Milord Dodik je rekao za RTRS da je zadovoljan sastankom sa papom Franjom. Naglasio je da je potrebno nastaviti saradnju inistitucija Srpske i BiH sa Katoličkom crkvom.  Istakao je da je papi preneo pozdrave patrijarha srpskog Irineja. Predsednica RS Željka Cvijanović je rekla da je papa čestitao Vaskrs verujućem narodu u Republici Srpskoj i BiH.

Sastanak je trajao 45 minuta, iako je običaj da sastanci sa poglavarom Rimokatoličke crkve traju 20 minuta, saznaje RTRS. Dodik je razgovarao i sa državnim sekretarom Svete stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom.

Dodik je ranije najavio da će tokom zvanične posete Vatikanu pokušati da objasni papi Franji kakve su zločine ustaše učinile Srbima u Drugom svetskom ratu i potrebu da se to tako predstavi u svetu. On je rekao da će papu obavestiti i o planiranoj gradnji monumentalnog spomen-parka jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini, te da je to zajednički projekat Srpske i Srbije.

Tokom posete će, kaže, biti razgovarano o odnosu BiH i Vatikana, ali i o dešavanjima u svetu, poput terorističkog napada na Novom Zelandu, jer i sam papa Franjo snažno promoviše saradnju i mir.

Izvor: RTRS,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva