:

:

TV Most

clock

Januar 15, 2019   16:37

0

250

Drač od danas postaje i luka kosovske carine

Kosovska carina od danas ima svoju ispostavu u luci Drač u Albaniji, što je, prema rečima albanskog premijera Edija Rame, "prvi korak" ka stvaranju carinske unije Prištine i Tirane.

 

Albanski premijer Edi Rama je izjavio da luka Drač neće biti samo carina Albanije, već i kosovska carina, prenose prištinski mediji.

"Carina Kosova ovde u Draču je prvi korak ka potpunoj carinskoj uniji dve zemlje. Integracija granica prema šengenskom modelu. Šengenski sistem, što znači da ćemo imati kontrolu u jednoj tački. To će trajati neko vreme kao procedura, jer ćemo u proleće imati protočnu granicu", rekao je Rama na cremoniji u luci Drač.

Rama kaže da Albanija namerava da ima slične tipove carinskih sistema i sa drugim zemljama.

"Želimo da se ovaj sistem uspostavi sa Makedonijom i sa Crnom Gorom. Velika Albanija je bajka neprijatelja, ne postoji 'velika Albanija', postoji albanski narod", rekao je Rama.

Zamenik kosovskog premijera Fatmir Ljimaj, koji je ujedno i nacionalni koordinator za sprovođenje dogovora dve vlade, izjavio je da je otvaranje tačke kosovske carine u luci Drač, drugi najvažniji projekat posle auto-puta.

"Danas je važan trenutak produbljivanja saradnje. Mislim da je ovo drugi najvažniji projekat od proglašenja nezavisnosti, nakon izgradnje auto-puta. Od četiri odluke koje smo na sednici dve vlade u Peći doneli, ovo je druga koji se sprovodi. Prva je zajednička granična tačka, a druga je ova. Od danas Kosovo ima svoju luku, kao važan centar ekonomskog razvoja", rekao je Ljimaj na istoj svečanosti u Draču.

Izvor: RTS

kosovska carinaluka drač
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva