:

:

TV Most

clock

Februar 14, 2019   8:12

0

160

Drecun: SAD zaoštravaju stav prema Prištini

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun rekao je za RTS da najjači uticaj na Prištinu ima Vašinkton koji zaoštrava stav zbog takse koju je Priština uvela na robu iz Srbije. Haradinaja treba naterati na racionalno ponašanje, kaže Drecun.

Gostujući u Jutarnjem programu, Drecun je rekao da je roba iz centralne Srbije dugo prisutna širom Kosova i Metohije i da je šteta uvođenjem taksi na proizvode iz Srbije i BiH napravljena i meri se desetinama miliona evra.

Međutim, kako je istakao, time je pre svega napravljena šteta opstanku srpskog naroda.

"Sve je na granici sigurnosti. Kosovski premijer Ramuš Haradinaj uspeo je uvođenjem taksi da odloži dijalog i uspeo je da se nametne među tvrđem biračkom telu", rekao je Drecun i dodao da se kosovski predsednik Hašim Tači pokazao kao pouzdaniji.

Prema njegovim rečima, Haradinaju nije odobrena američka viza, što je simbolični potez, ali ga onemogućava u stvaranju kontakata. Takođe, bitna je poruka Nacioanalne garde Ajove, jer za formiranje vojske Kosova im je potrebna podrška Vašingtona.

Drecun je rekao da Priština neće moći da realizije svoje maksimalističke ciljeve.

"Tači najavio da se neće razgovarati o Severnoj Mitrovici, Gazivodama i Trepči. Generalni sekretar  NATO-a Jens Stoltenberg je upozorio Prištinu da ne pokušavaju da stave pod kontrolu ni Gazivode i Trepču", naveo je Drecun. 

Najpre su se pojavili navodi iz Prištine da je Haradinaj spreman na preglasavanje, ako neko od ministara predloži ukidanje taksi. Međutim on je to demantovao, kaže da nema šanse da dođe to na dnevni red dok ga on određuje. Međunarodni pritisci su u kontekstu da se nastavi dijalog, a do pre dva dana se nije dogodilo da SAD tako oštro upozorava Prištinu.

Drecun smatra da ako Haradinajeva vlada ne popusti, to bi moglo da dovede do kolapsa.

"Odluku o taksama su jednoglasno doneli. Sad preko Tačija i njegove stranke žele da razreše problem", naveo je Drecun.

Kako je rekao, Vašington zaoštrava stav, da bi se Haradinaj naterao na racionalno ponašanje. "Kada je reč o Haradinaju, radi se o osobi optuženoj za najteže zločine. Dozvoljava mu se da ima ilegalne tokove novca. Ubistvo svedoka koji je trebalo da svedoči u Hagu", kaže Drecun.

Naglašava da najjači uticaj na Prištinu ima Vašinkton i da Srbija mora da jača međunarodnu poziciju.

Drecun napominje da bi se došlo do razgovora o konačnom statusu Kosova, moraju mnoga pitanja da se reše.

"Albancima treba da se izađe u susret, da vide da Srbija želi da se integrišu", rekao je Drecun i dodao da je dobro što su upozereni da ne smeju nikakve akcije da sprovede na severu Kosova.

Izvor: RTS

drecunkimtaksevašington
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva