:

:

TV Most

clock

Decembar 09, 2018   19:33

0

58

Društvo novinara Vojvodine pozvalo javnost da stane u odbranu novinarske profesije

I Društvo novinara Vojvodine oštro je osudilo pretnje i uvrede upućene novinarki „Studija B“ Barbari Životić, koja je u petak uveče iz centra Beograda izveštavala sa protestne šetnje „Stop krvavim košuljama“, predvođene opozicijom.

Društvo smatra da je Srbija država u kojoj ima dovoljno medijske slobode da novinari, na osnovu dostupnih informacija, procene i profesionalnog iskustva, izraze  svoje  viđenje aktuelnih dešavanja, a da im zbog toga ne budu dovedeni u pitanje fizička bezbednost i moralni integritet. 

"Javno ugrožavanje dostojanstva ličnosti mlade novinarke, kao i pretnje batinama i smrću koje su usledile nakon njenog uključenja u emisiju „Panorama“ Studija B, zahtevaju nedvosmislenu osudu od svih novinarskih udruženja, kao i od celokupne javnosti", navodi se u saopštenju i dodaje da su  članovi ovog Udruženja"saglasni sa stavom koji je PROUNS izneo u svom saopštenju, gde je istakao da svi novinari, bez obzira na to da li kritikuju vlast ili opoziciju, treba da imaju jednako pravo na slobodu govora, i to na osnovu „činjenica i sopstvene savesti“".

Takođe, smatraju da je pokušaj maskiranja političkog neuspeha harangom na jednu reporterku,  u najmanju ruku, nemoralan.

"Pozivamo kako državne organe, tako i sve aktere  javnog života, da odlučnije stanu u odbranu i novinarske profesije, bezbednosti i ostvarivanja prava na argumentovano iznošenje istine", stoji na kraju saopštenja Društva novinara Vojvodine.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva