:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Novembar 14, 2018   20:02

0

105

Dualno obrazovanje – prečica do obučenih kadrova

Kako do obučenih kadrova koji na posao neće čekati – taj model izgleda zna Nemačka, koja je jedna od najpoznatijih zemalja po dualnom obrazovanju. Jedan od trening centara u Berlinu obišli su premijerka Srbije i ministar prosvete.

Teorija plus praksa za nemačkog učenika jednako je iskustvo, prednost pri zapošljavanju i zarada, za kompanije – obučen radnik, a za državu stavka za pohvalu – niska stopa nezaposlenosti mladih.

Đaci koji su u sistemu dualnog obrazovanja zadovoljni su i kažu da mogu mnogo da nauče, a uz to, i da zarade. Tako se školuju za 330 zanimanja. Saradnja države, privrednika i škole zakonom je regulisana već 50 godina.

I Nemačka ima problem. Raste privreda, pa raste i potreba za kvalifikovanom radnom snagom. Prema podacima trgovinske i industrijske komore, svako treće mesto za pripravnika je upražnjeno.

"Mi imamo dovoljno prijavljenih, po 10-15 za svaku poziciju, ali male i srednje kompanije imaju teškoće jer ljude više zanima akademsko obrazovanje. Ipak, ovo mlade zaista dovodi do posla", itiče Jirgen Zibel iz "Simensa".

Na sličan način uskoro će do posla "Simens" dovoditi i mlade u Kragujevcu, gde gradi fabriku šinskih vozila.

"U ovom trenutku se gradi sličan trening centar u Kragujevcu za obuku velikog broja ljudi koji će raditi tamo. Samo za nemačke kompanije postoji potreba za šest ovakvih centara širom zemlje, to je velika investicija", navodi premijerka Ana Brnabić.

Država već sarađuje sa 600 kompanija za školovanje 32 zanimanja.

"Sada spremamo još 11, ne samo za potrebe mašinske industrije, IT, već građevinarstva, turizma, tekstila, moramo da nađemo nove obrazovne modele. Na neke dualne profile javi se deset dece na jedno mesto, za avijaciju deset na jedan, za zavarivače, što se smatralo da je nepopularno, na 600 mesta javilo se 960 đaka", kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

U dualnom sistemu trenutno imamo 4.500 đaka, a od naredne godine trebalo bi da ih bude 20–30.000.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva