:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Novembar 17, 2018   13:01

0

123

Dubai, sastanci uoči Generalne skupštine Interpola

Državni sekretari Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković i Dijana Hrkalović nastavile su u Dubaiju razgovore sa predstavnicima delegacija koje će učestvovati na predstojećoj Generalnoj skupštini Interpola.

Pred sutrašnji zvanični početak zasedanja državne sekretarke su još jednom iznele argumente Srbije koji ukazuju da Kosovo ne može postati član te policijske organizacije.

Na sastancima sa predstavnicima više država Biljana Popović Ivković je istakla da se eventualnim ulaskom Kosova u Interpol otvara mogućnost da baze podataka o osumnjičenima za najteža krivična dela dospeju u ruke terorista.

Ona je naglasila i da je takva odluka suprotna Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, ali i pravilima Interpola.

Popović Ivković je podsetila da "Korelova rezolucija", koja je usvojena na prošlogodišnjoj Generalnoj skupštini Interpola u Pekingu, jasno ukazuje da članice ove organizacije mogu biti samo članice Ujedinjenih nacija ili posmatrači u UN, što Kosovo nije.

Ona je pozvala predstavnike delegacija da glasaju protiv kršenja međunarodnog prava i politizacije Interpola, koji je ekspertska policijska organizacija.

Dijana Hrkalović je u razgovorima istakla da ne postoji nijedan pravni argument u korist zahteva Kosova, a već samo razmatranje tog pitanja na Generalnoj skupštini predstavlja pravni presedan.

"Nema sumnje da bi evenatulnim prijemom Kosovo zloupotrebilo ovu organizaciju u lične svrhe, a to bi sigurno vodilo narušavanju poverenja među policijama u Interpolu. Otvaraju se vrata teroristima da dođu do poverljivih baza podataka", naglasila je Hrkalović.

Ona je svoje sagovornike podsetila da Interpol nije politička organizacija, već najstarija policijska ekspertska institucija, navodi se u saopštenju MUP-a.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva