:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

April 23, 2019   13:39

0

294

Đurić česitao Dan studenata Prištinskog univerziteta

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić čestitao je studentima, rektoru, i studentu-prorektoru Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Dan studenata Univerziteta u Prištini.

"Studenski dani su najbolji i najlepši period života kada se stiču nova znanja, ali i  produbljuju i sabiraju intelektualna dostignuća prethodnih generacija. Znanje koje ponesete iz ove ustanove podrazumevaće nove pokretačke ideje i slobodne i jasne stavove,  kojima ćete vi sutra trasirati razvojni put Kosova i Metohije, ali i Republike Srbije u celini" poručio je Đurić studentima.

Poželeo im je da njihova mladost, energija i želja za obrazovanjem budu pokretači tog razvoja, jer, kako je naveo, "naša prošlost i zaveštanje to od vas traže, a budućnost koja je pred nama, sa pravom očekuje".

"Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici bio je i ostao jedna od najbitnijih nacionalnih ustanova u pokrajini i kao takav će nastaviti da uživa podršku i zaštitu naše države, zato što visoko obrazovanje predstavlja okosnicu svake, pa i naše državne politike, ali i budućnosti. Ovaj hram znanja nastaviće da radi u srpskom obrazovnom sistemu, jer sa oko 8.000 aktivnih studenata, predstavlja garant srpskog ostanka i opstanka na Kosovu i Metohiji. 

U ovom trenutku, kada privremene institucije samouprave u Prištini žele da ugase u pokrajini sve što ima srpski predznak, važno je da podsetimo da je Prištinski univerzitet svojevremeno i osnovan kao ogranak Beogradskog univerziteta, i danas je jedina visokoškolska ustanova na Kosovu i Metohiji, na kojoj se nastava odvija na srpskom jeziku. I zato se Republika Srbija i srpski narod u pokrajini nikada neće odreći svog Univerziteta i prava na školovanje na srpskom jeziku u okviru obrazovnog sistema Republike Srbije", stoji u čestitki Đurića.

"Trenutak je i da vam zahvalimo što ustajete i istrajavate u zaštiti srpskih nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji, mirno, nenasilno i dostojanstveno dižući svoj glas protiv necivilizacijskih mera i pritisaka Prištine i pokušaja ugnjetavanja i gušenja prava Srba u pokrajini.  Vaša odlučnost da očuvate naše srpsko ime i postojanje na Kosovu i Metohiji, naša su snaga i motivacija. 

Vaša mladost, mudrost, pamet i ljubav prema svome rodu i zajednička snaga, odlučnost i nepokolebljiva rešenost da sačuvamo ono što je naše, učiniće da ćemo sasvim sigurno odbraniti i dodatno osnažiti naš Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici, i pravo na život i budućnost na Kosovu i Metohiji. Čestitam Vam vaš Dan", stoji na kraju čestitke direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.. 

Želim vam da budete uvek vredni i radoznali, željni znanja, jer vam naučeno niko ne može oduzeti. A to što naučite i sposobnosti koje steknete na ovoj visokoškolskoj ustanovi, ugradićete, sasvim sam siguran, u lepšu, bolju i perspektivniju Srbiju.  

Izvor: TV Most, saopštenje

Marko ĐurićKancelarija za KiMPrištinski univerzitetKiMKosovska Mitrovica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva