:

:

TV Most

clock

Februar 11, 2019   22:52

0

135

Eksperti UN: Belgija da se izvini za zločine u Kongu

Rasna diskriminacija protiv Afrikanaca "endemična je" u belgijskim institucijama i Belgija treba da se izvini za zločine počinjene tokom kolonizacije Konga i izvrši reparacije, saopštili su eksperti UN.

 

Osnovni uzroci današnjih kršenja ljudskih prava leže u nedostatku priznavanja pravog obima nasilja i nepravde kolonizacije, navodi se u prelaznom izveštaju radne grupe stručnjaka UN za osobe afričkog porekla u Belgiji. Stav Radne grupe UN-a je da je rasizam u Belgiji i dalje prisutan.

"Zabrinuti smo zbog situacije sa ljudskim pravima ljudi afričkog porekla u Belgiji koji i dalje doživljavaju rasizam i rasnu diskriminaciju. Postoje jasni dokazi da je rasna diskriminacija endemska u institucijama u Belgiji.", navode eksperti UN u izveštaju.

Eksperti su mišljenja i da bi Belgija trebalo da razmotri reparacije stanovnicima Konga "kao sredstvo pomirenja" s ciljem zatvaranja mračnog poglavlja u istoriji. Dodaje se da belgijska vlada treba "da se izvini za zločine počinjene tokom kolonizacije".

Radna grupa koja će u septembru predstaviti svoje konačne zaključke, pohvalila je belgijsku vladu zbog njene spremnosti da se bori protiv rasizma, navodi se u saopštenju. Iz kabineta belgijskog premijera saopštili su da će vlada pažljivo pročitati i proceniti izveštaj pre nego što da bilo kakav komentar, prenosi agencija. Vladavina Belgije u Kongu dugo je kritikovana kao jedan od najgorih primera kolonijalne zloupotrebe i za rezultat je imala značajno smanjenje populacije, usled masivnog nasilja, gladi i širenja zaraza.

Izvor: TAНЈУГ,РТС

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva