:

:

TV Most

Foto: Tviter / Ola Bini

clock

April 13, 2019   9:20

0

288

Ekvador: Uhapšen švedski programer, pristalica Asanža

Švedski programer Ola Bini, uhapšen na aerodromu u ekvadorskoj prestonici Kitu, optužen je da je planirao da ucenjuje predsednika države zbog toga što je povukao podršku svoje zemlje osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu.

 

Prilikom hapšenja, Bini (36) je kod sebe imao najmanje 30 elektronskih uređaja za skladištenje, a AP navodi da je uhapšen samo nekoliko sati pošto je Asanž izbačen iz ambasade Ekvadora u Londonu i uhapšen.

Prijatelji uhapšenog programera tvrde da je on nepravedno uhapšen zbog toga što se zalaže za digitalnu privatnost, prenosi AP.

Vlasti, s druge strane, tvrde da je Bini planirao da sa dvojicom neidentifikovanih ruskih hakera objavi kompromitujuća dokumenta o predsedniku Ekvadora Leninu Morenu.

"Na pravosudnom sistemu je da dokaže da je počinio zločin, ali mi ne možemo da dozvolimo da Ekvador postane centar piraterije i špijunaže. Taj period u našoj istoriji je gotov", rekla je ministarka unutrašnjih poslova Ekvadora Marija Paula Romo, prenosi AP.

Prema njenim rečima, Bini se 12 puta sastajao sa Asanžom u ekvadorskoj ambasadi u Londonu. 

Binijevi advokati su izjavili da još ne znaju da li je podignuta zvanična optužnica protiv švedskog programera.

Asanž je uhapšen 11. aprila, pošto mu je poništen azil i izbačen iz ambasade Ekvadora u Londonu u kojoj je proveo sedam godina.

Asanž je osnovao Vikiliks, koji je objavljivao poverljive dokumente i slike od 2006. godine, a 2010. našao se na naslovnicama širom sveta kada je u aprilu objavio snimak pod imenom "Kolateralno ubistvo" na kojem se vidi kako su američki piloti ubili 18 osoba, među kojima dva novinara agencije Rojters, iz helikoptera u Iraku.

On je, takođe, objavio poverljiva vojnai diplomatska dokumenata SAD o ratovima u Avganistanu i Iraku u julu i oktobru 2010. godine.

Kasnije te godine uhapšen je u Velikoj Britaniji pošto je Švedska izdala međunarodni nalog za njegovo hapšenje zbog optužbi o seksualnom zlostavljanju.

Švedske vlasti su želele da ga ispitaju zbog tvrdnji da je u avgustu 2010. silovao jednu ženu i seksualno zlostavljao i prisiljavao drugu, dok je bio u Stokholmu gde je održao predavanje. 

On je izjavio da su oba odnosa bila bila potpuno dobrovoljna.

Asanž je pušten uz kauciju decembra 2010. godine, ali je u maju 2012. Vrhovni sud Velike Britanije presudio da bi trebalo da bude izručen Švedskoj. Tada mu je Ekvador odobrio azil u svojoj ambasadi u Londonu. 

Izvor: T a n j u g

EkvadorOla BiniprogramerVikiliksAsanž
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva