:

:

TV Most

clock

Oktobar 10, 2018   18:18

0

226

EP usvojio amandman o korekciji granica da „oživi“ dijalog

Evropski parlament je usvojio amandman koji se odnosi na razgovore o mogućoj korekciji granica kao delu rešenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kako bi pokušao da Briselski dijalog „izvuče“ iz ćorsokaka u koji je upao, ocenila je danas generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić.

Grubješić je za Tanjug rekla da je, usvajanjem pomenutog amandmana, u okviru Nacrta izveštaja o napretku Srbije, EP „ostavio prostor i dao šansu“ da se razgovori dve strane nastave i da dovedu do sveobuhvatnog sporazuma koji bi bio prihvatljiv i za jedne i za druge i za međunarodnu zajednicu.

„Priča o razgraničenju za EP svakako nije završena. Ako je Briselski dijalog upao u ćorsokak sada na način na koji se vodi, pragmatično je i racionalno da potražite neka druga, kako oni vole da kažu, kreativna rešenja“, rekla je ona i dodala da u dijalogu ne treba da postoji nijedna tabu tema, pa ni tema korekcije granica.

On podeseća da korekcija nije eksplicitno pomenuta u usvojenom amandmanu, ali da se to može zaključiti iz navoda izveštaja koji govore o podržavanju dijaloga, te da svaki sporazum može biti prihvatljiv samo ako je obostrano usaglašen i uzima u obzir stabilnost regiona i međunarodno pravo.

Ocenjuje da, iako rezolucije EP nisu obavezujuće, formalno usvajanje pomenutog amandmana može „ođeknuti“ budući da se rezolucije EP citiraju, prate i analiziraju.

„Ovo sigurno neće proći nezapaženo, naročito pošto su je prihvatili i izvestilac EP za Srbiju i izvestilac EP za Kosovo“, navela je ona.

Dodaje, da je na Nacrt izveštaja o napretku Srbije podneto 239 amandmana, od čega je usvojeno 27 kompromisnih.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva