:

:

TV Most

clock

Decembar 04, 2018   16:45

0

169

EU: Han izneo predloge, čekamo odgovore

Portparolka EU Maja Kocijančič kaže da je komesar Johanes Han u Beogradu i Prištini izneo "specijalni okvir", odnosno konkretne predloge za "rešavanje pitanja trgovinskih mera" i da Brisel sada čeka "procenu predloga i odgovor strana".

Maja Kocijančič je tako odgovorila na pitanje Tanjuga šta je sledeći korak Brisela posle ponovnog odbijanja Prištine da povuče takse na robu iz Srbije.

Kocijančič je ponovila da je stav EU da su tarife koje je Priština uvela na srpsku robu protiv principa Regionalne ekonomske zone, protiv pravila CEFTA i protiv "duha Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", kao i da imaju negativan uticaj na ceo region".

Na pitanje Tanjuga da li EU ima bilo koju drugu meru kojom bi mogla da zaštiti podrivanje principa Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od strane Prištine, uključujući i eventualnu suspenziju SSP-a, Kocijančič je ponovila očekivanje Brisela da se razmotre predlozi o kojima se razgovaralo u ponedeljak sa komesarom Hanom.

"Naša pozicija je jasna kada su u pitanju ove konkretne mere i nastavićemo da radimo u tom pravcu. Verujemo da se ovo može rešiti na dobrobit svih", kaže Kocijančič.

U diplomatskim izvorima u Evropskoj komisiji navode da "postoje stvari koje se mogu učiniti povodom zabrinutosti koje Priština ima, a što bi istovremeno omogućilo da se uvedene tarife povuku".

U Evropskoj komisiji naglašavaju da nikome nije u interesu da ovo eskalira.

Dodaje se i da su kontakti i dalje u toku kada je reč o određivanju datuma za novu rundu dijaloga i da bi u tom kontekstu što pre trebalo pronaći izlaz iz situacije nastale posle uvođenja kosovskih taksti na robu iz Srbije.

Izvor: Tanjug,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva