:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Decembar 16, 2018   18:30

0

233

EU i Priština u ponedeljak o međusobnim odnosima i tarifama

Zvaničnici EU i Prištine održaće sutra u Briselu treći sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje. To će biti prilika da se proceni trenutno stanje u odnosmima između EU i Kosova, navode u Savetu.

”Učesnici će u okviru procesa o stablizaciji i pridruživanju razmotriti političke i ekonomske kriterijume, finansijsku saradnju i implementaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, navodi se u Savetu.

Predstavnici EU, na čelu sa šeficom diplomatie Federikom Mogerini i komesarom za pregovore o pridruživanju Johanesom Hanom će sa delgacijom Prištine, koju predvodi Ramuš Haradinaj, tokom Saveta za Stabilizaciju i pridruživanje razgovarati i o situaciji na Zapadnom Balkanu. Nakon toga predviđena je i zajednička konferencija za medije.

Pred sastanak Saveta za ŠP EU i Kosova portparolka EU Moja Kocijančić potvrdila je da su visoka predstavnica Federika Mogerini i komesari Johanes Han i Sesilija Malmstrom poslali pismo Ramušu Haradinaju u kome objašnjavanju poziciju EU u pogledu tarifa i ponavaljaju poziv za njihovim ukidanjem ”što je to pre moguće”.

”U pismu se ponavlja i ponuda koju je komesar Han izneo Prištini, a koja se odnosi na pravi način rešavanja zabrinutosti koje ima Priština i zahavaljuje se premijeru Haradinaju na posvešćenosti dijalogu Beograda i Prištine”, izjavila je Kocijančić.

U pismu EU zvaničnika, u koje je Tanjug imao uvid, navodi se da je EU spremna da pokrene „specijalni format“ sastanaka koji bi se bavio iznalaženjem praktičnih rešenja za problem u trgovini između Beograda i Prištine, što bi podrazumevalo i da se naziv „Unmik“ u Cefta promeni u „Kosovo*“ (Kosovo sa zvezdicom).

”Idealno bi bilo da se ovaj format pokrene već na marginama Saveta ŠP sa Kosovom 17. decembra. Bili bismo zahvalni ukoliko biste brzo i konstruktivno odgovorili na ovaj predlog i odredili predstavnika vašeg tima koji bi vas predstavljao na ovom pripremnom sastanku. Kao zank dobre volje na početku razgovora pozivamo vlasti da suspenduju premenu tarifa kao prelaznu meru”, navodi se u pismu koje su potpisali Mogerini, Mamlstrom i Han.

Evropski diplomatski izvori Tanjuga navode da je šefica EU diplomatije Federika Mogerini EU liderima najavila da će se sutra baviti pitanjem odnosa EU i Kosova, primenom Sporazuma o stabilzaciji i pridruživanju i tarifama na robu iz Srbije i BiH.

EU je u više navrata ocenila da prištinske mere na robu iz Srbije i BiH nisu u skladu sa duhom sporazma o Stabilizaciji i pridruživanju i obavezama koje je Kosovo preuzelo iz tog jedinog ugovornog dokumenta potpisanog sa EU.

Izvor: Танјуг

Kosovo i MetohijaBriselSSP
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva