:

:

TV Most

clock

Mart 22, 2019   15:07

0

249

Evro je primamljiv, ali je dinar realan

Gotovo na svakom sajtu trgovci i pružaoci usluga cene ističu u evrima, obeleženo zvezdicom. Na kraju veb-strane ističu "da se plaćanje vrši u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu banke na dan uplate". Zašto se cene u iskazuju u stranoj a ne domaćoj valuti?

Venecija 59 evra, paket aranžman za Paraliju 99 evra, Kuba 1.500 evra, trajna šminka 89 evra, novi branik 79 evra. Onda uzimate digitron, pa množite sa srednjim kursom, pa delite na rate... Sve do konačne računice.

Ko poželi da otputuje, neguje telo ili automobil dobro će se informisati i istražiti ponudu na tržištu tj. internetu. Često sa glavoboljom jer su cene u evrima, a plata u dinarima, treba rešiti jednačinu a da novčanik ostane (delimično) pun.

Prema zakonu o trgovini, trgovac je dužan da na jasan, nesumnjiv, lako uočljiv i čitljiv način istakne prodajnu cenu robe/usluga koja se nudi u trgovini na malo. Cena se ističe u valuti platnog prometa tj. u dinarima.

Ali, ima i izuzetaka.

"Cena može da se ističe u stranoj valuti, sa naznakom obračunskog kursa, u trgovini uslugama u turizmu koje su u neposrednoj vezi sa inostranstvom, vozilima, odnosno u skladu sa posebnim propisima", piše u zakonu o trgovini.

U turističkoj agenciji "Sabra" za RTS kažu da je isticanje cena u evrima "takav običaj".

"Imamo deviznu obavezu prema inostranstvu, pa tako moramo i da platimo. Kurs nije fiksan, kurs oscilira i pada u poslednje dve godine, tako da je putnik u povoljnijoj situaciji nego da je aranžman u dinarima", kažu u "Sabri".

Agencijama ovu mogućnost ostavlja i Zakonu o turizmu.

Zakonom o trgovini, međutim, nije precizno definisano da li još neke firme mogu da pišu cene u devizama. Ali to ne sprečava neke dermatološke ili stomatološke ordinacije da cenu istaknu u evrima. Neke čak i kombinuju: deo u domaćoj, deo u stranoj valuti.

U jednoj ordinaciji rekli su nam da cenu u evrima pišu zbog razlike u kursu, ali nisu odgovorili zašto u različitim valutama. 

Isticanje cene u evrima umesto u dinarima može da zbuni, ali i namami potrošače jer se stiče utisak drugačije cene u odnosu na realnu, koju će na kraju svakako platiti.

Ipak, jedino što građanima može biti olakšavajuće je to što su "sitne" brojke oku prihvatljivije: lakše je platiti 79 evra nego 9.322 dinara. 

Izvor: RTS

dinarturističke agencije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva