:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Mart 20, 2019   20:34

0

227

"Fides" sam privremeno zamrzao članstvo u EPP

"Vladajuća stranka u Mađarskoj, Fides, samoinicijativno je zamrzla svoje članstvo u grupaciji Evropskih narodnih partija (EPP), uverena da je "austrijski scenario" najbolјi za obe strane", izjavio je u Briselu mađarski premijer Viktor Orban. 

"Rasprava je trajala puna tri sata, nismo uspeli da ubedimo predstavnike 13 partija da odustanu od zahteva da Fides bude izbačen iz porodice narodnjaka, pa smo se odlučili za kompromis već viđen 2000. godine, kada se na tapetu našla Austrija", dodao je Orban na konferenciji za novinare koju je direktno prenosila M1 televizija.

Tada je Evropska unija formirala tročlanu "grupu mudraca" sa zadatkom da ispita da li je Austrijska narodna partija (OFP) napustila svoje principe stvaranjem koalicije sa krajnje desnom Partijom slobode. Na na kraju višemesečnog rada komisija je zaklјučila da se nova vlada i dalјe drži evropskih principa, pa je "slučaj OFP" skinut s nednovnog reda.

Sada se scenario ponavlјa sa Mađarskom, a prema najavi nemačkog "Špigela" već se zna sastav tog odbora: činiće ga bivši austrijski kancelar Volfgang Šisel, nekadašnji predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i takođe bivši predsednik Evropskog parlamenta (EP) Hans-Gert Petering.

Prema rečima Orbana i Fides će formirati tročlani tim, koji će narednih meseci kontaktirati sa "mudracima" i videti dokle se stiglo sa analizom prilika u Mađarskoj.

"Dotle ćemo aktivno raditi u kampanji za izbore za EP kao da se ništa nije dogodilo, jer nam je interes da EPP ponovo bude najjača frakcija u Strazburu i da ona popuni najvažnija mesta u drugim evropskim telima", zaklјučio je Orban i dodao da se mađarska vlada i dalјe zalaže za jaku Uniju, ostaje pri svojoj migrantskoj politici i nastoji da zaštiti hrišćansku kulturu u Evropi.

Izvor: RTV

"Fides"OrbanEPP
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva